ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Гладуването – най-доброто средство за лечение на диабет?

Гладуването, когато е планирано и редовно, и когато пациентът е подготвен за него, може да окаже благоприятно влияние върху развитието на диабета

гладуването
Гладуването – най-доброто средство за лечение на диабет?

Гладуването днес се нарича гладолечение – и с право. Гладът може да лекува, а нискокалоричното хранене – да предпазва от болести. В подкрепа на тези твърдения е и ново изследване, което хвърля светлина върху ползите от гладуването.

Изследователи от цял ​​свят работят неуморно, за да се намери ефективен метод за лечение на диабет. Въпреки това, всички настоящи методи разчитат най-вече  на перорално или интравенозно приложение на инсулина, който балансира нивата на кръвната захар на временна основа.

Учени от Университета на Южна Калифорния са провели изследване върху мишки. Ето какво са установили експертите: диета, която имитира глад допринася за възстановяването на повредени панкреатични бета-клетки, отговорни за производството на инсулин. Това, от своя страна, позволява да се поддържат нормални нива на кръвната захар, пише www.scienceworldreport.com.

Според изследователите, животните са биологично предразположени към повишаване на теглото при консумация на храна. Както животинския, така и човешкия организъм съхранява мазнини, така че при недостиг на храна да има източник на енергия.

Днес голяма част от хората продължават да трупат, вместо да изразходват. Следователно, с увеличаване на честотата на затлъстяване, се увеличават и свързаните със затлъстяването  заболявания, най-често от които е диабет.

Затлъстяването води до повреди на панкреатичните бета-клетки. В резултат се появява заболяването диабет. Гладуването помага и препрограмира бета-клетките и възстановява нормалната секреция на инсулина. Мишките, които се придържат към диета, имитираща глад, много по-бързо се отървали от симптомите на диабет от 1-ви и 2-ри тип.

Когато същият експеримент се провел с човешки панкреатични клетки в“ин витро“ условия, се наблюдавали подобни резултати. Това е довело до твърдението, че прием на нискокалорична диета може да бъде ефективен метод за лечение на диабет, без необходимостта от инсулинови инжекции.

Ако заболяването диабет е сериозно, най-добре е нискокалоричната диета да бъде изготвена от специалист.

Не само учените от Университета в Южна Каролина се изказват в полза на гладуването. Много изследвания днес подкрепят необходимостта от т.н. „гладни дни“. Ако се направят два или три постни дни в седмицата, и след това се премине към плавно захранване, това със сигурност ще повиши качеството на живот.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *