Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лечението на аритмията при всеки пациент е различно

Лечението на аритмията при всеки пациент е различноАз съм на 53 години, от около година и половина имам почти непрекъснато прескачания на сърцето, за което се обърнах към специалист. Поставиха ми диагноза исхемична болест на сърцето и ми назначиха лекарства от които прескачанията намаляха, но не изчезнаха напълно. Сменил съм четири вида лекарства за аритмия, но страданието ми не изчезва. Какво бихте ме посъветвали да направя?

Васил ВАСИЛЕВ, Враца.

Уважаеми господине, всепризнат постулат в аритмологията – тази част от кардиологията, занимаваща се със сърдечните аритмии е, че се лекува не просто аритмията, а пациента, който има аритмия. Това предполага една обширна диагноза, която с помощта на електрокардиографско и холтерово 24-часово изследване на сърдечния ритъм определя точния вид на Вашата аритмия. Особено важно и често пренебрегвано е познаването  на основното страдание, водещо до аритмия, а също и психологическото състояние на пациента. Един подобен стереотип на мислене от страна на лекаря от една страна позволява да се откажем от приложение на лекарства, а от друга да се намесим колкото е възможно по-бързо.

Лечението на аритмиите е винаги проблем на баланса – да се преценят потенциалните ползи и вреди от медикаментите. Още преди започване на лечение трябва да се изключат така наречените агравиращи (утежняващи) фактори като никотин, кофеин и алкохол. Алкохолът все по-често се сочи като отключващ фактор за най-разнообразни ритъмни нарушения. В редица проучвания по света е доказана  пет пъти по-висока честота на внезапна смърт при пушачите в сравнение  с непушачите, което недвусмислено говори за вредното въздействие на тютюнопушенето върху аритмиите.

Същевременно трябва да се знае, че не съществува идеално лекарство за борба с аритмиите. В объркващото разнообразие от по-нови медикаменти лекарят трябва да употребява само добре изпитаните съвременни представители и същевременно да познава добре тяхното действие.

В конкретният случай при Вас съществуват множество неизвестни: какви са прескачанията (екстрасистолите)? Кога се явяват – в покой или при физическо и емоционално пренатоварване? Има ли във Вашия случай допълнителни фактори, като например наследственост по отношение на аритмията? Лекуван ли сте с наистина подходящите лекарства в доза и кратност на приема, гарантиращ положителен резултат? Често пъти дозировките и начинът на приемане на лекарствата се пренебрегват от страна на пациента, което проваля евентуалния успех в лечението. Ако основната диагноза наистина е исхемична болест на сърцето, то тогава има редица лекарства за лечение на аритмиите, които трябва да се предпочитат, а други да се избягват. Ето защо бих препоръчал детайлен анализ на състоянието Ви от специалист кардиолог, профилиран в лечение на аритмиите, за да може комплексно да се реши проблема Ви. Употребявам термина РЕШИ, защото по света нелечими аритмии не съществуват.

Д-р Николай Кичуков е кардиолог, началник на интензивно кардиологично отделение към Университетска болница “Св. Георги” – Пловдив. Читателите на в. “Здраве за всички” при необходимост могат да го потърсят на тел. 032/633512 или на 088/8762634, е-mail: kichukov@hotmail.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Лечението на аритмията при всеки пациент е различно

  1. Pingback: Спешни мерки при сърцебиене и аритмия

  2. Pingback: Д-р Велизар Дилов: От аритмия се умира! | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *