ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Стефанов: Ендопротезиране на колянна става се прави и при разширени вени

Стави – функции. Артроза – износване на ставите. Износване на хрущяла на колената и на тазобедрените стави. Ендопротезиране на коленни и на тазобедрени стави. Употреба на материали с най-високо медицинско качество и на инструменти, които са индивидуални за всеки отделен пациент. Възстановяване и рехабилитация след ендопротезиране на стави. Циментни стави – залепват се и пациентът може да стъпва на оперирания крак.  Безциментни стави – набиват се в костта, а не се залепват и така пациентът трябва да се движи с помощни средства известно време, за да може да се получи срастване на протезата към костта. Ендопротезиране на колянна става на пациент с варикозни вени (разширени вени).

Проф. Деянов покани в своето авторско предаване „Здравословно“ по  Телевизия СКАТ д-р Владимир Стефанов, който е ортопед-травматолог. Двамата медици коментират проблемите на ставите и модерните начини за ендопротезиране.

ендопротезиране
Проф. Деянов разглежда темата за  ендопротезиране на стави

Д-р Стафенов отчита няколко причини въпросът за ендопротезиране да бъде толкова актуален. В целия свят и у нас се наблюдава застаряване на населението. Артрозата на ставите – тяхното износване е една патология, която засяга предимно възрастовата група хора над 55 и 60 години.

Наблюдават се дегенеративни проблеми при менискусите, спортните травми, неправилният застоял начин на живот, неправилната хигиена на живот – наднормено тегло и неправилно хранене благоприятстват развитието на артроза на ставите.

Ендопротезиране на ставите се налага, когато възможностите на консервативната медицина са изчерпани. Износеният хрущял на колената и на тазобедрените стави изисква да се направи операция. В противен случай пациентът няма как да се движи нормално и свободно.

ендопротезиране
Д-р Стефанов обяснява, че ендопротезиране се прави и на пациенти с разширени вени

Енодпротезиране на ставите вече не е нов метод за лечение, но новото е, че постоянно навлизат в употреба все по-модерни и по-добре изработени стави, което допринася за много по-голямото удобство и комфорт на пациентите. Методът за смяна на тазобедрените стави е въведен в ортопедичната практика през 60-те години на 20 век. Колянното протезиране е въведено малко по-късно – през 70-те и 80-те години на 20 век.

Колянната става е по-сложна от тазобедренета. Колянното реконструиране е по-сложно, но модерната медицина се справя с този проблем успешно. Циментни стави – залепват се и пациентът може да стъпва на оперирания крак.  Безциментни стави – набиват се в костта, а не се залепват – пациентът трябва да се движи с помощни средства известно време, за да може да се получи срастване на протезата към костта.

ендопротезиране
Проф. Деянов и д-р Стефанов в студиото на „Здравословно“

Ендопротезиране на колянна става е възможно, когато пациентът има варикозни вени (разширени вени). Когато те са проходими – кръвта протича нормално, тогава пациентът може да се подложи на ендопротезиране, но трябва предварително да бъде добре подготвен. По време на операцията не трябва да се използва турникет – маншет, който стяга бедрото, така че да кърви по-малко. След самата операция трябва да се носят ластични чорапи, да се стимулират мускулите и да се даде по-висока доза антикоагуланти (не позволяват кръвта да се съсирва и да се образуват тромби).

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *