БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Тези правила за хранене ще ви помогнат при метеоризъм!

Нормално в червата се образуват около 600 мл газове за денонощие. Ако обаче се случи количеството да нарасне поради преяждане например, газовете може да стигнат до 1, дори 2 литра. Тогава се появяват неприятните симптоми на подуване, тежест и болки, усещането сякаш сте глътнали балон и коремът ви ще експлодира. Можете да ги избегнете, като спазвате някои основни правила.

при метеоризъм
Как да си помогнем при метеоризъм?

Бъдете умерени в храненето и разумни при избора на меню

Метеоризъм у здрав човек може да се предизвика по две причини: преяждане или неправилен избор на продукти, които образуват много газове в стомаха. Често двете неща се съчетават и става още по-неприятно.

Ако сте похапнали обилно на обяд или вечеря, е добре веднага след хранене да приемете препарат за подпомагане на храносмилането (например хранителна добавка, съдържаща ферментал), а след половин час да се поразходите поне за 30 минути. Преди лягане изпийте 1-2 таблетки активен въглен. Ако въпреки тези мерки се чувствате още подути или имате спазми, ще ви помогнат медикаменти, съдържащи симетикон.

Продуктите, които увеличават значително газообразуването, са бобовите, зеленчуците (особено зеле, ряпа, лук, чесън), плодовете (грозде, касис, манго и други екзотични видове). Освен тях избягвайте продукти, които предизвикват ферментация (дрожди, квас, бира), газираните безалкохолни и алкохолни напитки, кафето, какаото, шоколада.

Обърнете внимание на здравето си!

Ако страдате често от метеоризъм и оплакванията ви невинаги възникват след преяждане или неправилно съставено меню, причината може да е заболяване на стомашно-чревния тракт. Например, остър или хроничен гастрит, язва на стомаха или дванадесетопръстника, патология на задстомашната жлеза или жлъчния мехур. За повечето от тези състояния, освен подуването на стомаха, са характерни и болките.

При гастрит и стомашна язва спазмите възникват скоро след хранене, при язва на дванадесетопръстника – след известно време или през нощта, при холецистит (възпаление на жлъчния мехур) и проблеми с черния дроб болката се локализира в дясното подребрие.

Най-често метеоризмът е свързан с обострен хроничен панкреатит. Това болестно състояние може да се провокира от обилно и неправилно хранене, прием на алкохол и някои лекарства. Заради недостига на стомашни ферменти продуктите попадат в червата непреработени и започва активно ферментиране.

За да се уточни каква е причината, е необходимо да се направи ултразвуково изследване. При метеоризъм визуализацията на органите е затруднена от голямото количество газове в червата, затова точността на резултата от изследването зависи от предварителната подготовка. Най-добре е няколко дни преди това да избягвате споменатите продукти, които повишават газообразуването, и да приемате препарат против това състояние.

Други изследвания, които може да се направят по предписание на лекаря, са биохимичен анализ на кръвта и анализ на изпражненията.

Хроничното възпаление на дебелото черво – колитът, може също да е причина за метеоризъм. В резултат от нарушението в баланса на микрофлората на този орган възниква дисбактериоза. Рисковите фактори са доста – от апетит към силни подправки и наличие на хроничен запек до прием на антибиотици.

Освен метеоризъм, характерни за дисбактериозата са чести изхождания или обратното – запек, диария или редуването на тези състояния. В зависимост от степента на заболяването (лека, средна или тежка), гастроентерологът назначава лечение с медикаменти. Те могат да бъдат от групата на пробиотиците, съдържащи полезните лакто- и бифидобактерии, или медикаменти, съдържащи хранителна среда за стимулиране на размножаването на собствените бактерии, или пребиотици, в състава на които влизат както бактерии, така и хранителната среда за тях.

Синдромът на раздразненото черво

Това състояние също може да причини метеоризъм. При него дебелото черво става свръхчувствително – ту работи бавно и предизвиква запек, ту рязко усилва перисталтиката и води до диария. При всички случаи тези симптоми се съпровождат с метеоризъм и болезнени спазми.

Диагнозата се поставя, след като са изключени всички други възможни причини за метеоризъм. Необходимо е обстойно изследване на изпражненията, защото този синдром може да е предвестник на още непроявило се заболяване като хроничен колит, дисбактериоза и др.

Всички неразположения са от нерви

Нарушението на моториката на червата, проблемите с изхождането и повишеното газообразуване могат да бъдат симптоми на невроза. Спомнете си за болките в корема и разстроения стомах преди важни събития, например. Периодичните прояви на подобни симптоми при по-тревожен човек могат да доведат до развитието на фобия у него – страх от предстоящото, което пък от своя страна се отразява на стомашно-чревните процеси.

Получава се един дяволски кръг, в който страдащият се върти безкрай, затова метеоризмът в подобни случаи се лекува с успокоителни и антидепресанти.

Правила за хранене при метеоризъм

Диетичният режим на хранене е задължителен, за да се справите с проблема. Хапвайте 4-5 пъти на ден, на малки порции, дъвчете добре. По възможност не разговаряйте по време на хранене – аерофагията (непроизволното гълтане на въздух) може да е една от причините за метеоризъм.

Ето кои са препоръчителните продукти:

– Полезни са зърнените каши (от елда, пшеница) и киселомлечните храни.

– Добре е да хапвате варени зеленчуци (моркови, цвекло), задушено или приготвено на пара месо (птиче, говеждо), пълнозърнест пшеничен хляб с трици, но без дрожди.

– Копърът е много полезен – може да го приемате свеж, или да си приготвите настойка от семена от копър, цвят лайка или душица и да пиете по половин чаша преди закуска и вечеря.

Ето кои храни да ограничите:

– Органичните продукти, богати на растителни фибри и ефирни масла (репички, лук, чесън, ряпа). Най-добре е да ги избягвате.

– Не прекалявайте с месото – приемът на много белтъчини води до засилена ферментация в стомаха.

източници:здрaвен жуpнaл,pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *