ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Минчев и д-р Маринов за предимствата на лапароскопската коремна хирургия

Операции на коремната кухина. Коремната хирургия е комплексна. Операции за лечение на хернии. Рецидиви при херния.  Имплантиране на медицинско платно и мрежа намаляват риска от рецидиви. Коремна хирургия при онкологичните заболявания. Класически отворени операции и  безкръвни операции (лапароскопски интервенции) – предимства и недостатъци. Примери за успешно излекувани пациенти чрез лапароскопска коремна хирургия.

В поредицата „Духът на здравето“ д-р Щонова покани хирурзите д-р Цветан Минчев и д-р Веселин Маринов. Тримата медици коментират дали е възможно да се прилага лапароскопска коремна хирургия при всякакви случаи.

коремна хирургия
Д-р Щонова поставя въпроса за коремната хирургия

Когато хернията на предна коремна стена е диагностицирана, трябва да бъде предприето лечение.  Няма как да очакваме хернията да бъде излекувана от само себе си, обяснява д-р Маринов.  Затова е важно да се направи операция. Хернията ще нарасне и ще стане по-трудна за лечение, ако операцията бъде отложена.

Рецидиви при херниите. Това е съществен медицински проблем. В модерната медицина се имплантират различни мрежи и платна, които подпомагат лечението и така рецидивите намаляват.

Ако е извършена една голяма хирургична отворена интервенция, както при онкологичните заболявания, пациентът се възстановява много по-бавно. Имунитетът се потиска. Операцията крие риск от усложнения. Коремната хирургия е комплексна. Там, където може да се помогне чрез мини инвазивни интервенции, те се прилагат активно. Когато това не е възможно, тогава се използва отворена коремна хирургия.

 коремна хирургия
Д-р Маринов казва, че коремната хирургия е комплексна

Лекарите разказват за случай от тяхната практика за пациент със спукано дебело черво, вследствие на тежко заболяване. С помощта на мини инвазивна интервенция лекарите успяват да затворят пробивите в дебелото черво и да изчистят стомашната кухина. Пациентът се възстановява изключително бързо.

Карценом на хранопровода е опасен проблем. Втори пример от практиката.  Пациент в много тежко състояние – има проблеми със сърцето и след прекаран инсулт е подложен на мини инвазивна интервенция. Заради рака на хранопровода той не може да гълта и така изгубил 20 кг. След операцията пациентът можел сам да стане и да отиде до тоалетната, дори да се обръсне.

 коремна хирургия
Д-р Минчев е разтревожен, че повече хора страдат от рак на белите дробове

Д-р Минчев коментира, че в последно време се наблюдава бум при рак на белите дробове. Той оперира все повече млади хора, които са спрели цигарите.

Медицината все още не знае кой е отключващият фактор. Все по-често млади жени се оперират, въпреки че не са пушачи. Промяната в кашлицата е първият симптом, че има проблем с белите дробове. Скрининг със скенери на белите дробове позволява лесното диагностициране.

Наднорменото тегло крие риск за 8 вида рак. Рак на панкреаса се активира и при висока консумация на сол.

 коремна хирургия
Д-р Минчев и д-р Маринов

Ще ви бъде

коремна хирургия
В студиото на „Духът на здравето“

полезно да изгледате и видеото от Би Ти Ви  ТУК >>>.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *