Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проф. Капрелян: Грипът може да доведе до 3 фатални усложнения в неврологията

Неврология – същност.  Усложненията от грип и настинка довеждат до сериозни неврологични заболявания.  Пациентите, които са най-уязвими и податливи на подобни усложнения са: деца от 6-месечна възраст до 3 години; бременните жени; пациенти с намален имунитет, вследствие на онкологични заболявания, захарен диабет, сърдечно-съдови и белодробни заболявания; пациенти, които прекаляват с алкохола и с цигарите; пациенти, които вземат медикаменти за потискане на имунната система (като страдащите от множествена склероза). Усложнения в неврологията, причинени от прекаран грип и настинка – увреждане на главния мозък (възпаление на неговите обвивки), предизвикващо менингит и вирусен енцефалит; увреждане на гръбначния мозък – миелит; увреждания на периферната нервна система – остри грипни възпалителни полиневрити.

В поредицата „Да бъдем здрави с д-р Иванов“ гостува  проф. Ара Капрелян – невролог и национален консултант за Североизточна България по неврология.

 усложнения в неврологията
Д-р Иванов поставя въпроса за усложнения в неврологията

Проф. Капрелян и д-р Иванов разискват една изключително важна тема. Усложненията, които се появяват в неврологичното състояние на един пациент, причинени от прекарани простудни заболявания, грип или настинки.

Пациентите са наясно, че след прекарани простудни заболявания, могат да се получат усложнения, които са свързани с белите дробове. Най-често срещаното подобно усложнение е пневмония. Но това не е единственото усложнение, което може да застигне пациентите, които не са успели добре да се излекуват от настинките, грипа или простудните заболявания.

В медицинската практика битува понятието „рисков контингент“ от пациенти, които са най-уязвими да получат неврологични усложнения, следствие настинки и грип. Към този рисков контингент на първо място спадат децата, обяснява проф. Капрелян. Това са децата от 6-месечна възраст до 3 години. Децата до 6 месеца имат придобит имунитет, благодарение на своята майка.

усложнения в неврологията
Проф. Капрелян коментира кои усложнения в неврологията са животозастрашаващи

Втората група са бременните жени. Третата група са пациенти с намален имунитет вследствие на онкологични заболявания, захарен диабет, сърдечно-съдови и белодробни заболявания. Към четвъртата  група спадат пациенти, които прекаляват с алкохола и с цигарите. Петата група включва пациенти, които вземат медикаменти за потискане на имунната система. Такива са страдащите от множествена склероза. Тези пациенти приемат кортикостероиди, които потискат техните защитни сили.

Изброените по-горе фактори са външни и могат да бъдат контролирани, както от самите пациенти (да не злоупотребяват с алкохола и с цигарите), така и от медиците. За съжаление има вътрешни фактори. На първо място това е генетичната предразположеност. На второ място е стресът.

Усложненията, които причинява грипът и грипната инфекция са свързани с централната и с периферната нервна система:

усложнения в неврологията
Проф. Капрелян и д-р Иванов

1 – Увреждане на главния мозък – възпаление на неговите обвивки. Заболяването е менингит и вирусен енцефалит.

2 – Увреждане на гръбначния мозък – миелит.

3 – Периферната нервна система – остри грипни възпалителни полиневрити.  Най-страшното от тях е Синдром на Гилен-Баре.  Може да започне от краката към торса, обхваща коренчетата на нервите на вътрешните органи  на пациента – диафрагма, белите дробове. Може да се разпространи и до главния мозък. Това са животозастрашаващи състояния, обяснява проф. Капрелян.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *