Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проф. Йотов: Движението е ключът за здрави хрущяли и стави

Опорно-двигателна система – същност. Стави и кости – травматизъм през зимата. Промяна на вътреставното налягане в студеното време. Изостряне на хронични заболявания на опорно-двигателната система вследствие на студа. Облеклото и обувките през зимата предпазват от студа и от травми на костите и на ставите. Хрущяли – причини за тяхното бързо износване. Коленни стави и тазобедрени стави – причини за операции и смяна. Пораженията, които различните инфекции нанасят на ставите, хрущялите и на костите.

Проф. Андрей Йотов гостува в поредицата „Духът на здравето“. Двамата с д-р Щонова обсъдиха как човек може да защити своите кости и стави през зимата.

стави
Проф. Йотов напомня, че през зимата дебелите дрехи и здравите обувки предпазват ставите и костите от травматизъм

Травматизмът през зимата има своите характеристики, обяснява проф. Йотов. Наблюдава се изостряне на хронични заболявания на опорно-двигателната система вследствие на студа. Вътреставното налягане се променя заради него. Поради тази причина започват болки и често хората казват, че техните кости са като барометър.

Дебелите дрехи от плътни платове са задължителни през зимата не само, защото топлят, но при падане ударът се поема по-леко и така могат да бъдат предотвратени травми. Дебелите обувки със здрави грайфери и дебели подметки също са важни. Да не се носят ботуши с високи токове, защото крият рискове.

Когато човек се подхлъзне, е по-добре да не пада назад, а напред. Да се поеме падането на двете ръце, а не на лактите. По този начин броят на травмите е по-малък.

Тазобедрените стави са сериозен проблем на новото време, обяснява проф. Йотов. Липсата на редовен двигателен режим и повишената телесна маса са най-честата предпоставка за появата на проблеми с тазобедрените стави. При отслабване с 1 кг, ставите се разтоварват с 3 до 4 кг, коментира д-р Щонова.

ставите
Д-р Щонова поставя въпроса за здравето на ставите, костите и хрущялите

Проблемите с хрущялите като бързо износване също не трябва да се подценяват. От една страна е наследствен проблем, от друга страна чисто физиологичен. Има случаи, при които хрущялите се износват без реална причина.

Ставите обичат движение, но не стресово натоварване. Стресовото натоварване е клякане с щанги, например, или с други тежести във фитнеса.  Когато глезените и тазобедрените стави са обездвижени по-дълго време, това рефлектира върху ставите на коляното.  Коляното винаги поема голяма част от физическия стрес на тялото.

Изкуствената става е въпрос, който се решава между пациента и лекуващия лекар. Не винаги големите оплаквания на пациента отговарят на рентгеновата снимка, което показва, че няма сериозни увреждания на ставите.  Друг път пациентът казва, че няма болки, а на рентгеновата снимка ясно се виждат доста увреждания. В миналото се казвало, че смяна на става преди 60-годишна възраст е престъпление. Днес медицината разсъждава по друг начин. Изкуствената става се поставя, когато пациентът има нужда от това.

стави
Д-р Щонова и проф. Йотов

Всяка една инфекция, включително и полово преносимата, може да доведе до проблеми със ставите. Появяват се отоци, болки и други проблеми. Бактериалните инфекции създават големи проблеми, включително и гнойни образувания, придружени дори с  риск за живота на пациента.

Колкото една става повече се движи, толкова повече произвежда ставна течност, която подхранва хрущяла. Това е природен шанс хрущялът да не се износи. Но става дума за физиологични движения, а не свръх натоварване. Физиологични движения са ходене, клякане, навеждане, крос.

Ще ви бъде полезно да чуете разговора между проф. Йотов и д-р Щонова   ТУК >>>.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *