Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Хаджипетров: Продължителността на белодробна фиброза надвишава 10 години

Белодробна фиброза – същност. Причини за появата на белодробна фиброза.  Видове белодробни фибрози. Симптоми и клинична изява –  трудно дишане, задух при физическа активност и в състояние на покой; поява на суха кашлица през нощта; загуба на апетит и тегло;  прекалена умора и слабост. Фиброзният процес, който се развива в белите дробове е необратим.  Профилактика на белодробните фибрози.  Лечение на белодробните фибрози.

В предаването „Здравословно с д-р Деянов“ по Телевизия СКАТ гостува кардиологът д-р Николай Хаджипетров –  национален консултант по белодробни заболявания. Проф. Деянов заостря вниманието на зрителите, че дихателната система не трябва да се разглежда отделно от сърдечно-съдовата, защото се намират в тясна връзка.

белодробна фиброза
Проф. Деянов поставя въпроса за белодробна фиброза

Белодробните фибрози заемат 15% от всички белодробни болести, коментира д-р Хаджипетров. Причинителите за фиброзните заболявания са повече от 200 вида. Въпреки огромният напредък в медицината, тези заболявания продължават да бъдат загадка за пулмологичната практика.

При белодробните фибрози се наблюдава разрастване на съединителната тъкан, наречена още фиброзна тъкан, поради навлизане на чужди частици в белите дробове. След това разрастване дихателните функции на белите дробове започват да отслабват. Това е честа практика при хора, които работят в отровна и в свръх замърсена среда. Например дишат азбест, прахови частици, бои и химикали в бояджийни помещения и други.

Има лекарства, които също могат да доведат до развитието на белодробна фиброза. Заболяването саркоидоза също може да причини белодробна фиброза. Развитието на саркоидозата започва точно от белите дробове. На по-късен етап може да обхване черния дроб, сърцето, кожата, дори и нервната система.

белодробна фиброза
Д-р Хаджипетров дава полезни съвети при белодробна фиброза

Белодробната фиброза започва да се развива постепенно и да прогресира на етапи. В първия стадий  оплакванията на пациентите не могат да подскажат на лекарите, че се касае точно за това заболяване. Най-честите симптоми са трудно дишане и  задух при физическа активност, така също и в състояние на покой. След това пациентът започва да кашля със суха кашлица през нощта.

Белодробната фиброза предизвиква и сърдечна недостатъчност. Пациентите започват да губят апетит, следователно отслабват рязко. Лесно и бързо се изморяват. Веднъж човек разболял се от белодробна фиброза, болестта остава до края на живота. Краят не настъпва от раз. Има пациенти, които живеят с белодробна фиброза повече от 10 години.

белодробна фиброза
В студиото на „Здравословно“ за белодробната фиброза

Характерни са прогресираща сърдечна и дихателна недостатъчност. Болният губи апетит и тегло, страда от прекалена умора и слабост. Фиброзният процес, който се развива в белите дробове за съжаление е необратим. Продължителността на процеса е различна, като в повечето случаи надвишава 10 години.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *