Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Дончев: Кохлеарните импланти са единствен шанс за децата да чуват отново

Кохлеарните импланти – причини за тяхното поставяне. Пациенти – кърмачета и малки деца, които изцяло нямат слух или са го загубили по някаква причина. Кохлеарните имплантации – поставяне на миниатюрни електронни устройства в средното ухо. Поемане на разходите от Здравната каса по клинична пътека. Настройване на кохлеарните импланти. Последваща рехабилитация – приучаване на децата да възприемат различните звуци и да използват информацията като всеки чуващ човек.

В предаването „Откровено с Ели“ по bbt д-р Дончо Дончев обяснява какво представляват кохлеарните импланти и кохлеарните имплантации. Подп. д-р Дончев е специалист УНГ, началник на Отделението по аудиология и отоневрология в Клиниката „Уши, нос, гърло” във ВМА. Д-р Дончев извършва кохлеарните имплантации за поставяне на кохлеарните импланти на децата, които изцяло са загубили своя слух или той е силно увреден.

кохлеарните импланти
Д-р Дончев има богат опит при имплантиране на кохлеарните импланти

Необходимост от поставяне на кохлеарните импланти имат децата, които са придобили слухота в кърмаческа или в ранна детска възраст.  Това са миниатюрни електронни устройства, които се поставят във вътрешното ухо.  Средно годишно у нас се извършват кохлеарните имплантации на поне 70 деца.  За да бъдат постигнати възможно най-добри резултати вследствие кохлеарните импланти е необходимо децата да бъдат оперирани до 3-годишна възраст, обяснява д-р Дончев.

Кохлеарните импланти представляват специални сложни и скъпоструващи устройства, обяснява д-р Дончев. Тяхната цена е около 36 000 лева, но Здравната каса поема разходите по клинична пътека. Кохлеарните импланти се произвеждат в чужбина и се внасят в България. Това показва, че тяхното високо качество е гарантирано.

Таня Димитрова е рехабилитатор. След като бъдат поставени кохлеарните импланти в ухото на детето, то трябва да свикне да чува. Колкото по-големи са били децата, когато са загубили своя слух, толкова по-трудно започва тяхната рехабилитация. Причината е, че до момента на импланта те са се ориентирали чрез своето зрение. Дори са гледали как околните говорят, за да разберат какво им казват.

кохлеарните импланти
След поставяне на кохлеарните импланти, децата започват рехабилитация
кохлеарните импланти
В студиото на „Откровено с Ели“ присъства и дете, на което д-р Дончев е поставил кохлеарен имплант

В началото тези деца не могат да се фокусират върху слуха. След като кохлеарните импланти бъдат поставени, д-р Дончев ги настройва. Реакцията на децата е различна в този момент. Някои се стряскат, когато чуят звук и сигнал за първи път. Други започват да плачат, а трети остават любопитни. Преминавайки през отделните звуци и след това срички, в крайна сметка децата с кохлеарните импланти се научават да чуват и да разбират онова, което чуват.

*********

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *