Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Доц. Енчева: Във Варна се извършва лъчелечение със свръхщадяща апаратура

Тумори на мозъка, на главата и на шията – същност, видове, симптоми и признаци за тяхната поява. Първични и вторични тумори на мозъка. Тумори на главата и на шията – туморите на ларинкса, на фаринкса, на гълтача, на устната кухина, на езика, на пода на устната кухина, на синусите, на слюнчените жлези, тумор на носоглътката.  Лъчелечение – предоперативно и следоперативно лечение на пациентите с тумори на мозъка, на главата и на шията. Свръхмодерна и свръхщадяща апаратура за лъчелечение в Университетска клиника „Света Марина“ – Варна.

В поредицата „Да бъдем здрави с д-р Иванов“ на TVChernoMore гостува доц. Елица Енчева – лъчетерапевт, началник на Клиниката по лъчетерапия при Университетска болница „Света Марина“ – Варна.

лъчелечение
Д-р Иванов поставя въпроса за туморите на мозъка, на главата и на шията

Туморите на мозъка, на главата и на шията заемат много висок дял в смъртността на населението. Медицината днес познава повече от 120 типа тумори на мозъка.  Нерядко тяхното местоположение и вид затрудняват както правилната диагностика, така също и самото лечение.

Лъчетерапията е предоперативно и следоперативно лечение на пациентите с тумори на мозъка, на главата и на шията, обяснява доц. Енчева. Лъчетерапията е един от трите използвани методи за лечение на онкозаболявания. Използват се високо йонизиращи лъчелечения, които унищожават клетките на туморите.

Особено широко приложение лъчетерапията намира в лечението на тумори на мозъка, на главата и на шията. Въпреки, че на пръв поглед тези области са близки една до друга, туморите, които се образуват са напълно различни един от друг. Към групата тумори на главата и на шията се включват туморите на ларинкса, на фаринкса, на гълтача, на устната кухина, на езика, на пода на устната кухина, на синусите, на слюнчените жлези, тумор на носоглътката.

Тумори на мозъка, на главата и на шията
Доц. Енчева обяснява как се лекуват туморите на мозъка, на главата и на шията

За разлика от изброените по-горе тумори, туморите на мозъка имат коренно различен произход. Те произхождат от централната нервна система и се различават от вида на клетката, от която се появяват. Затова тяхното лечение се осъществява по различен начин.

Туморите на главата основно са епителни тумори. Туморите на главата и на шията могат да образуват метастази в други органи като белите дробове, черен дроб и други. Туморите на мозъка обикновено не дават метастази, обяснява доц. Енчева. Туморите в мозъка биват първични и вторични. Първичните се появяват в мозъчните клетки. Вторичните са метазастази от тумори в други органи като рак на белия дроб, рак на гърдата, рак на бъбрека, рак на дебелото черво и меланома (рак на кожата).

Лъчелечението, прилагано за първичните и за вторичните тумори на мозъка, се различава. Те изискват различна доза. Един от първите симптоми, за появата на туморите на шията, са уголемени лимфни възли. Ако тези подути лимфни възли не спаднат след прием на антибиотици, на пациента трябва да се направи биопсия.

Тумори на мозъка, на главата и на шията
В студиото доц. Енчева и д-р Иванов обсъждат новостите при лъчетерапията

Лъчелението се извършва със специална апаратура. Колкото по-мощта,  свърхмодерна и прецизна е тази апаратура, толкова по-щадящи процедури ще бъдат приложени за пациентите. Лъчите ще бъдат насочени единствено и само към тъканите с тумори и няма да бъдат засегнати здрави тъкани.

Модерната апаратура позволява да се прилагат  всички модерни лъчетерапевтични техники – модулирано по интензитет лъчелечение,  стереотактично лечение  и други. Един от най-модерните методи за лечение е образно насочено лъчелечение, коментира доц. Енчева. Това означава, че преди всяка нова процедура за облъчване, лекарите правят ново позициониране, за да разберат дали правилно насочват лъчите към тумора.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *