Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проф. Деянов: Какво може да се лекува с кибернож

Кибернож – технически параметри. Възможности за лечение на онкоболни пациенти с кибернож.  Еднократно и многократно облъчване с киберножа. Набран клиничен материал за лечението на онкоболни с кибернож. Свръхмодерен кибернож от най-ново поколение вече е закупен от клиника „Свети Йоан Рилски“ в София.

В предаването „Здравословно“ по Телевизия СКАТ гостува доц. Васил Каракостов – невролог и началник на отделение в Клиниката по неврохирургия при  „Свети Йоан Рилски“ в София. С новия свръхмодерен кибернож са оперирани повече от 140 пациента с онкологични заболявания в рамките само на няколко месеца. Техните заболявания са свързани с тумори на главния мозък.

киберножа
Проф. Деянов и доц. Каракостов коментират големите възможности на киберножа

С киберножа могат да бъдат лекувани пациенти с метастатични тумори. Метастазите са достигнали до мозъка от друго място от тялото. Такива огнища на рак са рак на гърдата, рак на белия дроб и рак на дебелото черво. Лечението може да бъде еднократно, но може да се наложат няколко процедури.

Пациентът се подлага на изследване – скенер или ядрено-магнитен резонанс. След това се прави макет (очертаване) на зоната, която ще се облъчва. В тези очертани (оцветени) зони ще бъде извършено най-силното облъчване.  В тази зона то ще бъде най-ефективно. Когато бъдат подготвени тези зони, параметрите се задават на компютъра на свръхмодерната техника и облъчването започва.

кибернож
Проф. Деянов запознава зрителите с възможностите на киберножа

Един сеанс облъчване не може да трае повече от 10 до 20 минути, обясни доц. Каракостов. Друго огромно предимство на модерната техника е, че ако в мозъка има повече метастази – 2 или 3, тяхното облъчване се извършва едновременно.

кибернож
Доц. Каракостов коментира предимствата на модерния  кибернож

В световната практика е приет следният принцип на работа. Ако един пациент има повече от 3 метастази, тогава  се прави радиотерапия на мозъка или обща терапия на мозъка. Обща терапия означава, че се правят няколко сеанса, при които се облъчват по-големи области. Модерната система е направена по такъв начин, че да бъде подбран най-подходящият алгоритъм за всеки отделен пациент. В същото време той да бъде пощаден от странични ефекти като гадене, силно главоболие и други. Облъчването се извършва само върху предварително очертаната част и не се атакува здрава тъкан.

кибернож
Цветните зони са метастази, които ще бъдат облъчени с модерния  кибернож

Проф. Деянов постави следния важен въпрос. Ако един пациент има метастази едновременно в мозъка и в костта, възможно ли е той да бъде облъчен едновременно. Според доц. Каракостов, това на практика е възможно от техническа гледна точка. Но не е редно от медицинска гледна точка. Това облъчване е вид радиация. Ако се прекали с нея, организмът ще получи други негативни последствия. Но на следващия ден, или след няколко дни, е възможно да бъде извършено следващо облъчване върху втората зона с метастази в тялото – например костта.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *