ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Проф. Габровски говори за неинвазивните начини за диагностициране на аневризма на мозъка

Аневризма на мозъка – същност и причини за нейната поява. Признаци и симптоми. Рискове за организма и заплахи за здравето от появата на аневризма. Модерни методи за диагностициране – ангиография и компютърно томографска ангиография. Най-модерни методи за лечение, чрез които гарантирано се спасява здравето. Хирургична интервенция. Емболизация – мини-инвазивно лечение.

В поредицата „Здравето отблизо“ по  bnt.bg гостува проф. Николай Габровски – началник „Клиника по неврология“ в „Пирогов“. Проф. Габровски коментира какви огромни рискове крие появилата се аневризма в мозъка.

аневризма
Неврологът проф. Габровски говори за аневризма

За аневризма говорим, когато се получи изтъняване на стена на кръвоносен съд в мозъка. Вследствие на изтъняването, кръвоносния съд се разширява. Тази изтъняла и разширена стена крие огромен риск да се спука (да се разкъса) и по този начин в мозъка навлиза кръв. Кръвоизлив в мозъка е най-опасното последствие от наличието на аневризма в мозъка.

Не е задължително пациент с аневризма да пострада от нея. Има хора, които живеят в продължение на десетилетия с аневризма, но те даже не знаят за нейното наличие. Едната причина е, че аневризмата протича без никакви външни симптоми. Втората причина е липсата на външно въздействие.  Най-вероятно  такива хора да не са подложени на остър и внезапен стрес, който довежда до рязко повишаване кръвното налягане, а това увеличава риска от разкъсване стената на кръвоносния съд, обяснява проф. Габровски. По принцип аневризмите се откриват напълно случайно. На пациентите правят някакво изследване, свързано с мигрена, главоболие, настинка, схващане или друго. Разчитайки резултатите от изследванията, лекарите установяват, че се е образувала и аневризма.

аневризма
Проф. Габровски и водещата Мария в студиото на БНТ

Неинвазивни начини за диагностициране на аневризма.

В миналото е използвана ангиография – цветна снимка на кръвоносните съдове. В момента този метод продължава да бъде използван в практиката на невролозите. Днес още по-модерен метод е компютърно томографска ангиография. При това изследване с помощта на скенер, на компютърен томограф или на ядрено-магнитен резонанс се извършва визуализиране на кръвоносните съдове в мозъка. С огромна яснота се вижда тяхното състояние. Специалистите лесно откриват наличието и на аневризма. Според нейния вид и състояние на кръвоносния съд, назначават подходящо лечение.

Ще ви бъде полезно да изгледате  видеото с репортажа от БНТ и разговора с проф. Габровски   ТУК   >>>.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *