Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Трайков обяснява как се диагностицират ритъмните нарушения на сърцето

Ритъмни нарушения на сърцето – причини за тяхната поява и симптоми. Диагностика с конвенциални и нови способи. Лечение на ритъмните нарушения на сърцето с медикаментозни и немедикаментозни средства. Аритмия. Сърдечна електрофизиология.

В предаването „Пулс“ от поредицата Здравни предавания на Канал 3 гостува сърдечният електрофизиолог д-р Васил Трайков. Д-р Трайков обяснява, че специалистите сърдечни електрофизиолози се занимават с диагностика и лечение на ритъмните нарушения на сърцето. Освен сърдечният електрокардиолог, ритъмните нарушения на сърцето се диагностицират и от кардиолозите.

сърцето
Д-р Трайков коментира какви са ритъмните нарушения на сърцето

Аритмията означава усещане за неправилно биене на сърцето. Това е една много голяма група заболявания в кардиологията. Част от аритмиите не застрашават живота на пациентите, но влошават качеството им на живот.  Но друга част от аритмиите са животозастрашаващи. Такива са аритмиите, които възникват в камерите на сърцето и са съпроводени с друго структурно сърдечно заболяване.  Например, болен с миокарден инфаркт, който развива камерна тахикардия. Появилата се тахикардия може да бъде високочестотна, но може да се е появила вследствие на срив в хемодинамиката – рязко падане на кръвното налягане. Това може да причини загуба на съзнание. В такъв случай е важно да се направи интервенция като електрошок, обяснява д-р Трайков.

Диагностиката на сърцето и на сърдечния ритъм се извършва по различни начини. Те биват основно два типа – неинвазивни и инвазивни.  Все още преслушването на сърцето със слушалки се приема като важен похват, а след това се нарежда ЕКГ-то.

ритъмните нарушения на сърцето
Д-р Трайков в студиото на Канал 3 обяснява как се диагностицират ритъмните нарушения на сърцето

Развитието на медицината измести ЕКГ-то като най-точен и надежден способ, но и той продължава да бъде използван в медицинската практика. Кардиограмата записва 10 или 15 удара на сърцето и така отразява сърдечния ритъм. Възможно е при направената ЕКГ да не бъдат уловени ритъмните нарушения на сърцето. Когато тя не е достатъчно информативна, специалистите назначават холтер ЕКГ. При този способ сърдечният ритъм се записва в продължение на 24 часа.  Нов метод в диагностиката на ритъмните нарушения е телемониторингът. Той се извършва от разстояние. Електрокардиографията също е нов метод, който проследява ритъма на сърцето в по-дълъг период от време.

Д-р Трайков обяснява, че Здравната каса поема разходите за диагностициране на ритъмните нарушения на сърцето. Но при провеждане на същинското лечение, ЗОК отпуска само част от необходимите средства. Те не са достатъчни за пациента да получи най-доброто лечение.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *