Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какви са опасностите през лятото за диабетиците?

Недостатъчното изпотяване повишава тяхната предразположеност към неприят­ните симптоми, свързани с прегряването. Освен това трудно се контролира нивото на захар в кръвта. Много от пациентите, участвали в изследване на американските изследователи, не са спазвали тези пре­поръки. Те не са проследявали достатъчно редовно и правилно контрола на нивото на захар в кръвта през летния период. И най-вероятно това е повишило риска от обез­водняване на организма им. Всеки пети от анкетираните заявил, че не приема никакви предпазни мерки, докато температурата не достигне 37 градуса. Между другото опасността от топлинен удар е доста сериозна още при температури от 26 до 32 градуса и значителна влажност.

Само половината от анкетираните ди­абетици разбирали колко е пагубно дейст­вието на високата влажност за тяхното състояние през горещите летни месеци.

Високата влажност прави горещината още по-опасна: тя забавя изпаряването на потта, т.е. нарушава основният механизъм за охлаждане на човешкото тяло.

ГОРЕЩИНАТА ПОНИЖАВА ЕФИКАСНОСТТА НА ДИАБЕТИЧНИТЕ ПРЕПАРАТИ

И пероралните лекарства, и инсулинът се характеризират с ограничени темпе­ратурни интервали В терапевтичното си действие. Те губят своята ефикасност над определена температура. Върху Всяка опаковка от лекарствата са описани не­обходимите условия за съхранение. Ако те не се спазват, което редовно се случва в неохладени помещения през лятото, тогава няма смисъл да ги използвате.

Пак ще цитираме данните от прове­дената анкета, от които става ясно, че 73 на сто от болните не знаят, че въздействието на температурата на­рушава действието на инсулина; само 39 на сто са знаели, че горещината уврежда таблетките. И пак само 41 на сто са зна­ели, че високата температура влияе и на работата на глюкомерите – портатив­ните апаратчета за определяне нивото на захар в кръвта. И още една цифра от изследването – само 38 на сто са знаели колко уязвими са тест-лентичките за измерване на глюкозата.

И това не е всичко. Оказало се, че една група от диабетиците – 37 на сто – са пред­почели да оставят лекарствата и глюко­мерите у дома си, за да не ги подложат на въздействието на горещия въздух. А това е още по-опасно, защото в горещината вие, болните с диабет, сте длъжни редовно на контролирате нивото на захар в кръвта.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *