Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво предизвиква алергичната уртикария?

Здравейте, от 4-5 години, може и повече, имам проблем с кожата на ръцете. Проблемите се проявяват в изсъхване на кожата, изпръхване и напукване до ранички. Симп­томите са непостоянни. На периоди изчезват и кожата е напълно здрава и чиста, все едно никога не съм имал про­блем. Понякога са придружени от сърбеж, който се появява сутрин след ставане. Друг път симптомите са силно изразени с много ранички – на едната или на двете ръце. Когато симптомите се обострят много, не мога да правя почти нищо.

всякъде ми изписват костекостероидни кремове, които реално само облекчават симптомите временно. Правени са ми изследвания за алергии. В едната лабора­тория ми казаха, че имам непоносимост към някаква съставка на бирената мая. На друго място ми поставиха диагноза алергична уртикария и ми казаха, че имам непоносимост към домашен прах и да избягвам аналгин, аспирин, фъстъци и сусам. В крайна сметка проблемът си остана. Моля ви, обяснете ми какво представлява алергичната уртикария и как трябва да се лекува?

Йордан Велев, Видин

Уртикарията е алергична кож­на реакция, която се характери­зира със зачервяване на кожата и сърбеж. Според характера на протичане се дели на остра, с продължителност до 6 седмици, и хронична, която трае повече от 6 седмици.

Алергичната уртикария се причинява от различни алер­гени – храни, консерванти, оц­ветители, медикаменти, като антибиотици например. Доста чести причинители на алергич­ни реакции, включително и на уртикарията, са аналгетиците и други медикаменти с противо­възпалителна активност, като аспирин, аналгин, индометацин, ибупрофен и др., както и пара­зитите, като кучешка тения. Освен това уртикарията може да бъде слънчева, топлинна, сту-дова, или такава, която възниква при усилие.

Обривът може да бъде придру­жен и от други алергични прояви. Неалергичната уртикария се наблюдава при приложение на опиати, рентгеноконтрастни вещества и др. Има и уртикария с неизвестни причини.

ВНИМАНИЕ!

Основният симптом на уртикарията е платовидно издигнат над околната кожа обрив, с рязка граница (като опаре­но от коприва) и зачервяване понякога по-интензивно в периферията с избле­дняване в центъра, интензивен сърбеж или парене на кожата, динамично развитие – само за 1-2 часа обривът може да се увеличи по размер, да намалее или да изчезне и да се появи нов на друго място.

Обривът може да бъде придру­жен от други алергични прояви, особено при силна алергична ре­акция – кихане, водниста хрема, задух, а при тежка – болки В корема, гадене, повръщане, прескачане на сърцето, спадане на кръвното налягане, подуване на клепачите, устните, меките тъкани на грък­ляна (оток на Квинке) с опасност от задушаване. Обикновено се повлиява успешно от лечението, особено при бърза елиминация на алергена от организма. Про­блем са хронично протичащите случаи.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *