Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да се справим с фарингита?

Вашият глас е приглушен, загубил е звънливите си трели? Най-вероятно сте се простудили: стояли сте на течение, изпили сте чаша студена кола или вода от хладилника… Не се съмнявайте: имате фарингит (възпаление на лигавицата на гърлото) и ларингит (възпаление на ларинкса и на основните тъкани на гърлото). Трудно ви е да говорите, гласът ви с всеки изминал ден става все по-дрезгав, пресипнал, загрубява и се губи… Температурата ви рязко се е покачила до 37,5 градуса. Хванал ви е за гърлото фарингитът. Между другото, това „безгласно“ заболяване е верен другар на остри респираторни инфекции, грип, придружени от силна кашлица, ринит (силна хрема).

Вие сте приказливи, пушите цигарите една след друга, пиете ал­кохол, пренебрегвате мокрото почистване? Тогава рискувате да по­паднете в коварните мрежи на фарингита и да смените ангелския си глас с дрезгаво и тихо съскане. При това тем­пературата на тялото ви може да е нормална или не по-висока от 37,2 градуса. При наличието на ларингит възпалител­ният процес ще отиде по-далеч и ще завземе ця­лата лигавица на ларинкса или отделните му части. Ако погледнете в устата с помощта на огледало, ще видите една мрачна картина: лигави­цата на гърлото е ярко червена, покрита с беле­зникав гноен налеп, слуз или отделни зърнести фоликули, малкият език е подут и червен, гласови­те гънки са уплътнени, възпалени са и са станали като дървени.

ВНИМАНИЕ!

Само изпълнението на всич­ки предписания на лекуващия лекар и пълноценната почив­ка на гласа ще ви помогнат. През първите 3-5 дни говорете по-малко, забравете за теле­фона. Докато боледувате, се откажете от тютюнопуше­нето, алкохола, подправките и пикантните храни, които ще травмират допълнително и без това вече раздразненото гърло и ларинкса.

Изобилието от топ­ли, но не горещи напитки (чай с малини, мляко и мед, минерална вода), ефикасните (4-5 пъти на ден) противовъзпалител­ни гаргари и вечерните смекчаващи инхалации с билкови тинктури и на-стойки, заедно с предпи­саните ви лекарства, ще ви помогнат да победите напълно болестта.

НИКАКВО САМОЛЕЧЕНИЕ!

Задължително се пре­гледайте при УНГ-специалист. Освен това безо­бидното на пръв поглед, пресипване на гласа и сухотата на лигавици­те на фаринкса може да са признак на сериозно заболяване, например, аденовирусна инфекция, скарлатина, дифтерия. След приключване на не­обходимите лабораторни изследвания, посявка от гърлото и ларинкса, спе­циалистът ще определи причината за болестта и ще предпише нужното лечение.

Ще ви избавят от „су­хите“ нотки, ще донесат утеха на болното ви гър­ло следните прости, но полезни рецепти.

  • Смесете сока от чер­на ряпа с топло варено мляко в съотношение 1:2. Към сместа добавете мед на вкус и разбъркайте добре. Приемайте по една супена лъжица 5-6 пъти дневно след хранене.
  • Смесете мед, сок от касис или череши и пийте сместа затоплена през деня.
  • Смесват се в равни пропорции прясно изце­ден сок от моркови или цвекло с мед. Приемай­те по 1-2 супени лъжици три пъти дневно след хранене.

Една супена лъжица лайка се залива с 200 мл вряла вода. Ври 5 минути и се прецежда. Към отва­рата се прибавя 1 чаена лъжица сода за хляб. Из­пива се наведнъж, дока­то е още топла. ОБЕЗБОЛЯВАЩИ ГАРГАРИ

Залейте 20 г листа от мента с 200 мл вряща вода и оставете да се запарва в продължение на час. Прецедете и из­ползвайте настойката за гаргара на гърлото 3-4 пъти дневно след хранене.

Залейте 20 грама малинови листа или ли­пов цвят с 200 мл вряща вода и поставете на котлона да кипне. Ос­тавете 20-30 минути да се запари. Прецедете и я използвайте за гаргара на гърлото.

СМЕКЧАВАЩИ КАПКИ ЗА НОС

За тази процедура много подходящи са маслото от маслина, слънчоглед, праскова и шипка. Капвайте 2-3 пъти дневно по 5 капки в двете ноздри, а след това легнете по гръб за около 10 минути.

Материалът е от в-к „Доктор”


Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Как да се справим с фарингита?

  1. Pingback: Възможно ли е с напипване на лимфните възли да се досетим за заболяването? | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *