Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ревматология – последните достижения на световната медицина

По време на Световния конгрес по ревматология, който се проведе в Лондон, е обявен един съвсем нов проект, наречен „Училище по ревматология“

Целта на този проект по ревматология е да открие каква е връзката между имунната и костната система, и как те си взаимодействат.

На пръв поглед тази връзка не изглежда очевидна и тясна, но всъщност тя е много по-дълбока, отколкото можем да си представим.

Д-р Щонова
Д-р Щонова в „Преди обед“

В поредицата „Духът на здравето“ гостува проф. д-р Румен Стоилов, а коментар от Лондон направи проф. Джоузеф Смолен.

Двамата коментират последните открития на медицината в областта на модерната ревматология.

Според последните медицински открития, голяма част от костно-ставните заболявания се дължат на проблеми с имунната система – тя е слаба и не може да се бори с наличието на вируси и други вредители в организма, а част от клетките на имунната система се израждат и започват да унищожават здравите клетки – така се появяват автоимунните заболявания.

Д-р Щонова
Д-р Щонова и проф. Румен Стоилов

Друга новост на медицината, която е била обсъждана на конгреса в Лондон, е свързана с наднорменото тегло и неговото негативно влияние върху ставите и костите.

Тук не става дума за познатото негативно влияние, че голямата тежест е стрес за ставите – уврежда стойката и причинява увреждане на ставите.

Става дума за факта, че мастната тъкан е метаболитно-активна и излъчва възпалителни молекули, които задълбочават възпалението в ставите, каза д-р Щонова. 

В Лондон д-р Щонова взе интервю с проф. Джоузеф Смолен – една знакова фигура от световната ревматология.

ревматология
Проф. Стоилов коментира лечението на  ревматологични заболявания

Ако ревматичните болести не бъдат лекувани, това води до трайно инвалидизиране на пациентите.

Ранната диагностика е гаранция за успешното лечение.

Проф. Джоузеф Смолен коментира, че ако млад човек – до около 40-годишна възраст се оплаква от болки в гърба в продължение на 3 месеца и повече, незабавно трябва да потърси консултация с лекар-ревматолог, защото може да се окаже, че има сериозно възпалително ставно заболяване, което отнема подвижността на дисковете и  може да причини срастване на дисковете на гръбначния стълб.

При ревматоиден артрит се уврежда капсулата на ставата – синовиална мембрана. Образува се специфична тъкан, която започва да пълзи и унищожава ставния хрущял, заедно с подлежащата кост.

ревматология
Светилото на модерната  ревматология проф. Джоузеф Смолен

Костта ерозира и накрая настъпва инвалидизиране.

Ставното възпаление протича по различен начин.

Причини за появата на възпалителни процеси в ставите:

1 – Генетична предразположеност

2 – Инфекциозен и токсичен характер

3 – Нарушения в обмяната на веществата

4 – Хормонален дисбаланс

5 – Травма

Редица учени днес стигат до извода, че причината за артрита е бактерия или вирус като клебсиела и хламидия.

ревматология
Биологичната терапия е едно от революционните достижения на съвременната ревматология

Също така директното навлизане в ставата на инфекциозни причинители – бактерии, вируси, гъбички, туберкулозни микобактерии.

Направени са открития за появата на болка в ставите след инфекция със салмонела.

Най-голямото постижение на световната медицина е че успя да спре хода и прогресията на ставните заболявания, чрез т.нар. биологична терапия.

Приложена достатъчно рано, тази терапия предотвратява деформирането на фигурата, изкривяването на пръстите, промяна в стойката на пациентите.

Един от основните проблеми на ревматичните болести е, че голяма част от тях са хронични.

Към момента медицината все още не е открила правилните механизми, с които би могла да  излекува напълно такива пациенти, но може да ги вкара в ремисия и да ги задържи там максимално дълго време.

Да не забравяме позитивното мислене, за което започна да се говори активно в последно време, което винаги е важно, каза  проф. Джоузеф Смолен.

Ще ви бъде полезно да чуете лично разговора на д-р Щонова с проф. д-р Румен Стоилов и с проф. Джоузеф Смолен по Би Ти Ви   ТУК >>>.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *