Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Симптоми на недохранване и съвети за лечение

В западния свят добрата храна е лесно достъпна и няма причини който и да е от нас да страда от недохранване, или неадекватен прием на хранителни вещества.

Недохранване
Недохранване

Същевременно неумението да се разберат променящите се потребности на тялото ни, например при бременност, болест или остаряване, и изумителната липса на хранителни вещества в нашата храна, дължаща се на фактори на средата, показват, че в по-богатите страни случаите на недохранване се увеличават. Чудесният западен начин на хранене се е оказал недостатъчен за много хора. Връзките между начина на хранене и болестта все още не са изцяло разбрани, но се знае, че недохранването може да причинява патологични състояния, засягащи всички части на тялото. Някои от най-често срещаните ефекти на недохранването са:

  • сърдечно-съдови болести и проблеми с циркулацията в резултат на затлъстяване;
  • главоболие или мигрена;
  • нощна слепота поради дефицит на витамин А;
  • кървящи венци, загуба на зъби и обща умора, възникваща в резултат на дефицит на витамин С (тялото не съхранява този витамин и дневните изисквания са различни при отделните хора);
  • анемия от недостатъчно желязо; липса на двигателни функции в краката, болезнени ходила, вдървеност, увреждания на гръбначния стълб и неврологични болести — всичко това може да е резултат от дефицит на витамин В;
  • храносмилателни разстройства, включително диария, гадене, спазми, синдром на дразнимо дебело черво, болка, хемороиди;
  • обриви, сърбеж, алергии, чувствителност и други кожни проблеми от липсата на витамини;
  • косопадът или сухата, без блясък коса отразяват някакъв дефицит на хранителни вещества;
  • недостатъчните течности способстват за образуването на камъни в бъбреците, прекомерната мазнина ги кара да се натрупват в жлъчния мехур;
  • уголемяването на щитовидната жлеза може да е резултат от дефицит на йод;
  • дефектният растеж на костите при децата се дължи на липса на витамин D — компонент на рибата, млякото и яйцата;
  • възможно е омекването на костите и ранната остеопороза да са резултат от дефицит на калций и витамин D. Те стават все по-често срещани на Запад, макар че тези вещества изобщо не са дефицитни.

Причината за задържането на течности трябва да се изследва от лекар, за да се изключат някакви сериозни разстройства.

Съвети

Възможно е много пълните хора да се нуждаят от болнично лечение, за да отслабнат без опасност за здравето си.

Ако мислите, че трябва да отслабнете, изберете диета, с която можете да живеете удобно, и се стремете към бавно, но стабилно отслабване – 1 паунд/500 г на седмица е достатъчно. По този начин тялото ви може да свикне с по-ниските калорични изисквания (когато отслабвате, се нуждаете от по-малко “гориво”, за да функционирате). Смята се, че моделът на диети и “пируване”, при който се отслабва и после бързо се качват килограмите, натоварва повече телесната система, отколкото стабилното оставане на едно и също тегло, което е малко над нормата.

Само спазването на диета е много бавен начин за отслабване. Ако в същото време правите физически упражнения, ще изгаряте повече калории. Ходете или карайте колело винаги когато е възможно, вместо да пътувате с кола или с градския транспорт Започнете някаква форма на редовни, приятни упражнения, например плуване или танци, и се стремете да ги поддържате три пъти седмично.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *