Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хипертония: причини, симптоми и лечение (+ диета)

Предвижда се броят на хората, страдащи от хипертония, да достигне 1,5 милиарда до 2025 година. Само в щатите 75 милиона души са засегнати от високото кръвно, а статистиките сочат, че  хората умиращи от това състояние са повече отколкото общия брой на тези, които губят живота си от следващите три най-смъртоносни заболявания.

хипертония

Начинът на живот – хранителните навици, липсата на физическа активност, употребата на алкохол и цигари и диетата с високо съдържание на натрий (обикновено от преработени и мазни храни) водят до хипертония.

Хипертония – малко факти

  • Хипертония е състояние, характеризиращо се с високо кръвно налягане – по-високо от 140/90.
  • Съвременният начин на живот се счита за основна причина за развитието на хипертония.
  • Високото кръвно налягане може да бъде вследствие на различни болести – например бъбречни  заболявания или прием на някои лекарства.
  • При хипертония обикновено не се забелязват симптоми, но състоянието води до други усложнения, причинени от стесняване на кръвоносните съдове, в дългосрочен план. Това е и причината болестта да се нарича – „тихият убиец“.
  • Лекарите диагностицират високо кръвно налягане в продължение на няколко посещения, използвайки с помощта на апарат, измерващ артериалното кръвно налягане.
  • Промяна в начина на живот е първата стъпка към контролирането на хипертония и трябва да влючва ограничаването на солта, алкохола, стреса и промени в диетата.
  • Има лекарства, които могат да помогнат при хипертония.

Какво е хипертония (високо кръвно налягане)?

Кръвното налягане е налягането, което кръвта оказва на артериите между систола (фаза на изтласкване на кръвта от сърцето) и диастола (фаза на пълнене на сърцето). Отчитането става на тези две фази, например 140/80 (140 систола/80 диастола).

Високото кръвно налягане (хипертония) се диагностицира, когато кръвното налягане е повече от 140/90. Това значи, че систоличното нялягане е 140, а диастоличното е 90.

Лекарите определят нормалната стойност на кръвното налягане като 120/80. Смята се, че ниското кръвно е по-добро от високото, но и то може да създаде някои усложнения и неудобства.

  • Нормално кръвно – 120/90
  • Гранично състояние се нарича кръвно, което е в стойности от 120-139 систолично и 80-89 диастолично.
  • При хипертония стадий 1 – стойностите са между 140-159 систолично и 90-99 диастолично
  • При хипертония стадий 2 – стойностите са над 160 систолично и 100 диастолично

Необходима е спешна медицинска помощ при стойности 180/110

Причини за възникване на хипертония

Има някои неща като например интензивни упражнения, стрес и други, които могат да повишат кръвното налягане. За да се диагностицира хипертония е необходимо да се следят стойностите в продължение на времето. Без значение дали кръвното налягане е постоянно високо или се е повишило за определен момент е важно да се знае, че при стойности над 180/110 е необходимо да се потърси спешна медицинска помощ.

Кръвното налягане се променя през целия ден, понижава се по време на сън и се покачва през деня или при възбуда, тревожност и физическа активност. С възрастта налягането се увеличава постоянно и артериите стават по-твърди и тесни, поради натрупалите се плаки в тях. Съдовите и сърдечно-съдовите заболявания също могат да допринесат за повишаване на стойностите при по-възрастни хора. Всъщност, високото кръвно налягане е основен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания при хора над 50-годишна възраст.

Други причини за възникване на хипертония са:

  • Липса на физическа активност
  • Прием на сол, преработени и мазни храни
  • Употреба на алкохол и цигари.
  • Прием на определени медикаменти
  • Раса
  • Наднормено тегло
  • Пол – мъжете са по-склонни да имат хипертония от жените
  • Липса на витамини и минерали (калий)
  • Фамилна обремененост
  • Стрес

Специфични причини за хипертония

Високо кръвно налягане, което не е причинено от друго състояние или заболяване се нарича първична хипертония (или есенциална хипертония). Тя е по-често срещана, отколкото вторична хипертония, която има установена причина – например хронично бъбречно заболяване.

Малко вероятно е да има само една конкретна причина за появата на хипертония. Тя обикновено се появява след комбинирането на множество фактори, включително обем на кръвна плазма, активност на ренин-ангиотензиновата система, кръвен обем и налягане. Основно се влияе от начина на живот и факторите, посочени по-горе.

Вторичната хипертония има конкретни причини. Смята се, че една от най-честите причини за появата резистентна на лечение хипертония е първичният алдостеронизъм ( свръх производство на алдостерон – хормон, които предизвиква дисбаланс между нивата на калий и натрий ). Това състояние е причина за 10-15% от случаите на хипертония. Важно е лекарят да определи дали състоянието е причинено от хиперплазия на надбъбречната жлеза и/ или тумор на надбъбречната жлеза.

Прични за развитието на вторична хипертония са приемът на орални контрацептиви, хормонална терапия на менопауза, диабет, бъбречни заболявания, рак, хиперкортизолизъм (предизвиква се от употребата на кортикостероиди), заболявания на надбъбречните жлези, хипертероидизъм, хиперпаратиреоидизъм, бременност, безсъние, затлъстяване.

Хипертония – симптоми

Високото кръвно налягане обикновено е асимптоматично заболяване, което означава, че пациентите не усещат почти никакви симптоми.  Болестта се нарича „тих убиец“. Все пак, ако се появят симптоми те ще бъдат : главоболие, кървене на носа, гадене и замаяност. В следствие на хипертония някои органи могат да бъдат увредени. Наличие на високо кръвно налягане в продължение на времето може да доведе до артериосклероза, при която се натрупват шлаки в кръвоносните съдове и те се стесняват. Това може да доведе до:

  • Разширяване или отслабване на сърцето, до точка, в която не може да изпомпва достатъчно кръв (сърдечна недостатъчност)
  • Аневризма – ненормална издутина по стените на артериите, която може да се спука и да причини тежки кръвоизливи и дори смърт
  • Стесняване на кръвоносните съдове: в бъбреците, което може да доведе до бъбречна недостатъчност; в сърцето, мозъка и краката, което може да доведе до сърдечен удар, инсулт или наложителна ампутация
  • Кръвоносните съдове в очите може да започват да кървят, което ще доведе до проблеми със зрението или слепота

Диагностика и тестове за хипертония

хипертония

Хипертония се диагностицира след многократни посещения в лекарския кабинет, къдто се следят стойностите на кръвното налягане чрез апарат. Изолиран случай на високо кръвно не може да бъде диагностицирано като хипертония. Диагноза може да се постави, когато се наблюдават повишени стойности в рамките на поне три отделни дни.

Надеждността на резултатите може да се подобри, когато пациентът следи у дома кръвното си налягане с поредица измервания. Освен измерването на кръвното налягане, лекарят ще зададе въпроси, свързани с наличието и наследствеността на сърдечно-съдови проблеми, ще направи физикален преглед и други. Тези въпроси и допълнителните тестове могат да помогнат да се установи причината за високото кръвно налягане и да се определи дали е имало някакви усложнения. Такива тестове могат да включват още изследвания на урината, ултразвуково изследване на бъбреците, кръвни изследвания, електрокардиограма (ЕКГ) и / или ехография.

Лечение на хипертония

Медикаменти при хипертония                                  

Промяната в начина на живот е първото нещо, което трябва да се направи при хипертония. Заедно с това лекарите предписват лекарства за понижаване на високото кръвно налягане. Някои от медикаментите са:

–          Бета-блокери

–          калциеви антагонисти

–          адренергични инхибитори

–          конвертиращ ензим

–          рецепторни блокери

Промяна в начина на живот при хипертония

Здравословният начин на живот е важен както за превенция, така и за лечение на високо кръвно налягане. Той може да бъде толкова ефективен, колкото и медикаментозното лечение. Промяната в начина на живот ще доведе до цялостни ползи за здравето на сърцето и тялото. Основните мерки, които препоръчват експертите са:

–          ограничаване на солта – обикновено приемът на сол е между 9 и 12 грама дневно, а намаляването до 5 грама на ден ще доведе до видими промени в състоянието.

–          ограничаване консумацията на алкохол – експертите смятат, че консумацията на алкохол в прекомерни количества води до повишаване на кръвното налягане и инсулт.

–          повишаване консумацията на плодове и зеленчуци с ниско съдържание на мазнини – хора, страдащи от високо кръвно, трябва да приемат храни  богати на фибри, поне 300 грама плодове и зеленчуци, боб, ядки и омега 3 мастни киселини ежедневно.

–          понижаването на теглото ще доведе до забележителни резултати при високото кръвно налягане, защото хипертонията е пряко свързана с излишните килограми.

–          физическа активност – хората с хипертония трябва да спортуват минимум 5 пъти в седмицата за около 30 минути. Упражненията могат да включват ходене, бягане, колоездене, плуване и други.

–          намаляване на стреса

–          отказване от тютюнопушенето и алкохола

Натурални методи за лечение на хипертония

Лимон

Лимонът е популярен плод, който може да помогне при проблемите с високото кръвно налягане. Високото му съдържание на витамин C и антиоксидантните му свойства помагат за неутрализиране на вредното въздействие на свободните радикали. Това от своя страна спомага за намаляване на високото кръвно налягане, намалява високите нива на холестерола и подобрява общото здраве на сърцето. В допълнение, лимоните имат високо съдържание на калий, което помага за намаляване на кръвното налягане чрез ограничаване на въздействието на натрия.

За да се възползвате от полезните свойства на лимона е достатъчно, да пиете чаша топла вода със сока на ½ лимон, всяка сутрин на празен стомах. За най-добри резултати, не добавяйте сол или захар.

Чесън

Чесънът понижава кръвното налягане. Той спомага за разширяването на кръвоносните съдове, което стимулира производството на азотен оксид и по този начин се понижава кръвното налягане. Чесънът помага за подобряване на кръвообращението, намалява холестерола и предотвратява сърдечно-съдови заболявания.

Яжте една или две смачкани скилидки чесън дневно. Ако не ви харесва да ядете пресен чесън, или ви пари, изпийте чаша мляко. Силната миризма може да избегнете, приемайки чесън на таблетки. Друг вариант е да смесите 5 – 6 капки сок в четири супени лъжици вода и да приемате  2 пъти дневно.

Банани

Яжте 1- 2 банана на ден за понижаване на кръвното налягане. Високо съдържание на калий от бананите помага за намаляване на влиянието на натрия, което от своя страна регулира кръвното. В действителност, редовният прием на храни, богати на калий, намалява риска от инсулт и предотвратява сърдечно-съдови заболявания.

Зехтин екстра върджин

Зехтинът съдържа антиоксиданти, наречени „полифеноли“, които помагат за намаляване на високо кръвно налягане и дори предпазват от лошия холестерол. В допълнение, той съдържа мононенаситени мастни киселини, които помагат за подобряване на здравето на сърцето.

Яжте няколко супени лъжици студено пресован зехтин ежедневно. Използвайте го за направата на здравословни салатени сосове и при готвене.

Домати

Доматите съдържат ликопен и други каротиноиди с антиоксидантно действие, които помагат в борбата със свободните радикали, намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и високото кръвно налягане. Доматите са богати на калий, който помага за намаляване на кръвното и премахва натрия от тялото. Яжте по една чаша домати дневно, но избягвайте консервираните.

хипертония
Боровинките са вкусни и полезни

Боровинки

Боровинките са богати на флавоноиди и антоцианини, които помагат за предотвратяване на хипертонията. В допълнение, антиоксидантните свойства на тези плодове помагат за подобряване и поддържане на гъвкавостта артериите и по този начин помага за контролиране на кръвното налягане. Може да добавите боровинките към ежедневното си меню.

Цвекло

Според проучване от 2010 година, направено в Лондон в университета Queen Mary, съдържанието на нитрати в сока от цвекло помага за намаляване на кръвното налягане. Нитратите в червеното цвекло се превръщат в нитрити и после в газ, наречен азотен оксид, който помага на разширяване на артериите и намалява кръвното налягане. Този зеленчук може да намали риска от инсулт, инфаркт и други сърдечно-съдови заболявания. Пийте ежедневно сок от червено цвекло, за да регулирате кръвното си налягане.

Спанак

Спанакът съдържа фолиева киселина, нитрати, калий, магнезий и антиоксиданти, които са добър помощник при хипертония. Проучване от 2013 година казва, че зеленчуците, които са с високо съдържание на нитрати могат да намалят систоличното кръвно налягане и ускорения пулс. Те спомагат и за подобряване работата на сърдечносъдовата система при мъжете и жените. Спанакът може да се използва за направата на шейкове, супи, салати, гарнитури и други.

Целина

Целината съдържа фитохимикал, който разширява артериите и увеличава притока на кръв, което е много полезно за хората с хипертония. В допълнение, високото съдържание на магнезий и калий в целината помагат за регулирането на кръвното налягане.

Картофи

Картофите са богати на фитохимикали, които могат да помогнат за намаляване на кръвното налягане. В допълнение, те съдържат калий и магнезий, две минерала, които се използват за лечение на хипертония. Яжте печени или варени картофи, без да добавяте масло, маргарин или заквасена сметана.

Семена от диня

Семената от диня семена съдържат съединение, което помага за разширяване на кръвоносните съдове. Освен това подпомага работата на бъбреците, което влияе положително на хората с хипертония.

  • Смелете равни количества изсушени динени семена и макови семена. Приемайте по една чаена лъжичка от тази смес сутрин на празен стомах и вечер.
  • Добавете две супени лъжици леко смачкани, сушени динени семки в чаша преварена вода. Оставете да се накисне за около час, прецедете. Приемайте тази вода четири пъти дневно по една лъжица. Препоръчително е приемът да става на равни интервали.

Кокосова вода

Кокосовата вода е богата на калий, магнезий и витамин С и е добър съюзник в борбата с хипертонията.

Лют червен пипер

Тези, които страдат от лека хипертония трябва да включат лютия червен пипер в менюто си. Той предотвратява запушването на артериите и подобрява циркулацията на кръвта. Може да добавите смлян червен пипер към чаша топла вода и да пиете веднъж дневно, както и да го добавите към салати, ястия  и сосове.

Сок от лук

Лукът съдържа флавоноид, наречен кверцетин, който действа положително при високо кръвно налягане. Опитайте да приемате по една средно голяма глава лук дневно или може да смесите половин чаена лъжичка сок от лук и мед. Яжте тази смес в продължение на 1-2 седмици.

Мед

Медът има успокояващ ефект върху кръвоносните съдове, следователно може да бъде от полза за намаляване на високо кръвно налягане.

  • Яжте две супени лъжици мед всяка сутрин на гладно.
  • Смесете по една чаена лъжичка мед и сок от джинджифил сок с две супени лъжици кимион на прах. Яжте два пъти на ден.

Семена от сминдух

хипертония сминдух
Сминдух

Сминдухът е ефективна съставка за понижаване на високото кръвно налягане и лечение на хипертония, поради високото съдържание на калий и диетични фибри. Сварете 2 супени лъжици семена на сминдух във вода за около две минути и след това прецедете. Сложете ги в блендер и направете на паста. Яжте я два пъти на ден – сутрин на празен стомах и вечер, в продължение на два до три месеца и ще забележите значително подобрение.

Босилек

Босилекът е вкусна билка, която върви добре в компанията на различни храни. Тя също може да помогне за понижаване на кръвното налягане. Доказано е, че екстрактът от босилек намалява кръвното налягане, макар и за кратко. Може да го включите към диетата си и това със сигурност няма да навреди. Пресните листа може да се комбинират с домати, тестени изделя, супи и печива.

Канела

Канелата е друга вкусна подправка, която лесно може да се включи в хранителния режим. Ежедневната консумация на канела понижава кръвното при хора с диабет. Може да добавите подправката както към сладки, така и на солени храни.

Кардамон

Кардамонът идва от Индия и често се използва в кухните в Южна Азия. Установено е, че има изключителни ползи за здравето и намалява кръвното налягане. Можете да добавите кардамон към супи, яхнии, печива и други.

хипертония
Джинджифил

Джинджифил

Джинджифилът може да помогне за контрол на кръвното налягане и е ефективно средство за лечение на хипертония. Той подобрява кръвообращението и отпуска мускулите около кръвоносните съдове. Подправката може да се използва в различни супи, сокове, зеленчукови ястия, да се пие на чай или да се добавя за освежаващ вкус към десерти.

Глог

Глогът е билков лек за високо кръвно налягане и хипертония. Използва се от традиционната китайска медицина в продължение на хиляди години. Отварата от глог има много ползи за здравето, включително намаляване на кръвното, предотвратява образуването на съсиреци и засилва кръвообращението. Можете да приемате глог под формата на хапче, течен екстракт или чай.

Лавандула

Ароматът на лавандулата не е единственият полезен аспект на растението. Масло от лавандула се използва и за лечение на хипертония, използвайки се в кулинарията на ястията, където обикновено се добавя розмарин.

хипертония
Котешки нокът

Котешки нокът

Котешкият нокът е билково лекарство, използвано в традиционната китайска медицина за лечение на хипертония, както и на неврологични здравословни проблеми.

Коензим Q10

В последните години CoQ10 е изследвано обстойно и се стига до заключението, че има множество ползи за здравето. Според няколко проучвания, само 60 милиграма CoQ10 два пъти на ден в продължение на три месеца ще намалят систоличното кръвно налягане.

Рибено масло

При хипертония трябва да приемате храни, богати на омега 3 мастни киселини. Набавянето на тези ценни за здравето съставки може лесно да се осъществи чрез приема на рибено масло под течна форма или на капсули.

Диета при хипертония

хипертония

При хипертония, диетата е едно от първите неща, които ще ви препоръча лекаря. Един изключително ефективен хранителен режим при високо кръвно е DASH. Множество изследвания и опит на различни хора, доказват ефективността й и ползите, които носи на здравето. Диетата е проста – яжте повече плодове, зеленчуци и нискомаслени млечни храни, намалете приема на храни с високо съдържание на наситени мазнини, холестерол и транс мазнини, яжте повече пълнозърнести храни, риба, птици и ядки, ограничете сладкото, газираните напитки и червените меса.

В изследвания, хора, които са били на диета DASH намаляват кръвното си налягане в рамките на само 2 седмици.

Друга форма на диета DASH е тази, при която се препоръчва намаляването приема на натрий до 1500 милиграма на ден (около 2/3 чаена лъжичка).

Какво представлява диетата DASH

Диетата DASH позволява определен брой порции дневно от различни групи храни. Броят на порциите се може да варира според нуждите, изчислени на база необходимия дневен калориен прием. Започнете диетата, добавяйки порция зеленчуци на обяд и вечеря, плодове към закуската и сушени плодове без захар. Използвайте само половината обичайна порция масло, маргарин или дресинг за салата. Пийте нискомаслено или обезмаслено мляко и млечни продукти. Ограничете месото до 200 грама дневно и четете етикетите на продуктите, за да изберете такива, които имат по-ниско съдържание на натрий.

Размер на порциите при диетата DASH

Зърнени храни: 7-8 порции дневно

Зеленчуци: 4-5 порции дневно

Плодове: 4-5 порции дневно

Нискомаслените или обезмаслени млечни продукти: 2-3 порции дневно

Месо, птици и риба: 2 или по-малко порции дневно

Ядки, семена, както и сухи зърна: 4-5 порции на седмица

Мазнини и масла: 2-3 порции дневно

Бонбони и сладки изделия: старайте се да ги ограничите до по-малко от 5 порции седмично

Колко е една порция?

Една порция е:

  • 1/2 чаша сварен ориз или паста
  • 1 филия хляб
  • 1 чаша сурови зеленчуци или плодове
  • 1/2 чаша варени зеленчуци или плодове
  • 150 мл мляко
  • 1 чаена лъжичка зехтин (или всеки друг вид масло)
  • 100 грама варено месо
  • 100 грама тофу

Освен помощта при хипертония, диетата DASH ще ви даде възможност да поддържате здравословни килограми, което също е от изключително значение за здравето на сърцето и цялото тяло. Следвайки тази диета вие ще съумеете да подбирате продуктите си по-добре, да се храните здравословно и да се чувствате нахранени и жизнени. Спазването на този хранителен режим няма да доведе до здравословни проблеми, а напротив – ще помогне. Представяме ви две менюта, които напълно отговарят на изискванията на режима.

Меню 1

Закуска – Овесена каша с ябълково пюре и пълнозърнест английски кифла с мармалад, обезмаслено кисело мляко и сок от ананас.

Обяд – салата с пиле, задушени бейби моркови, обезмаслено мляко, пъпеш или диня.

Междинна закуска – парче сирене, киви.

Вечеря – печени пилешки гърди, печен картоф, аспержи, салата със спанак, домати, босилек и балсамов оцет.

Меню 2

Закуска – прясно изцеден портокалов сок, обезмаслено мляко с боровинки и канела, филия пълнозърнест хляб с обезмаслено крема сирене.

Обяд – пълнозърнест хляб със сирене, задушен сос от червени боровинки, салата с марули, зеленчукова супа.

Междинна закуска – праскова, шепа бадеми.

Вечеря – италиански хляб, натопен в зехтин, сьомга на скара с барбекю сос, печени червени картофи, мелба с горски плодове .

Вижте рецепта за смути при високо кръвно налягане тук!

Източници:

http://dashdiet.org

http://naturalnews.com

http://www.healthline.com

http://www.medicalnewstoday.com

http://www.top10homeremedies.com

http://www.webmd.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *