Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

МЕМАНТИН / MEMANTINE

Съдържа мемантинов хидрохлорид, лактоза монохидрат, микрокристална целулоза, силициев диоксид, кросповидон, магнезиев стеарат, хипромелоза, полисорбат 80, макрогол 400, титанов диоксид

Предназначение

мемантин
При Алцхаймер терапията с мемантин облекчава мъчителните симптоми

МЕМАНТИН е лекарствено средство против деменция. Прилага се при болестта на Алцхаймер, като блокира специфична група рецептори в главния мозък и по този начин улеснява предаването на нервни сигнали. Влошената памет при Алцхаймер е резултат именно от затруднения в проводимостта на нервните сигнали.

Приемът на МЕМАНТИН възстановява до голяма степен затруднените мозъчни функции и забавя дегенеративните процеси, присъщи на възрастовите деменции. Прилага се при умерена до тежка степен на Алцхаймер.

Как се приема

Този медикамент се приема по лекарска препоръка; дозата и продължителността на приема са в зависимост от индивидуалната характеристика на болния потребител. За стандартна се счита дневната доза от 20 мг, приемана еднократно. Тази доза се постига чрез плавно увеличение, като се започва с половин таблетка от 10 мг, т.е. дневна доза от 5 мг в продължение на една седмица. През следващата седмица дозата се удвоява; през третата се приемат 15 мг, през четвъртата и след нея – 20 мг дневно. Корекцията на дневната доза става под лекарски контрол. Лекуващият определя и продължителността на лечението в зависимост от постигнатия резултат.

Пациенти с бъбречни заболявания приемат редуцирана доза според лекарската преценка; периодично се проследяват специфични показатели във връзка с хроничното заболяване.

При неволно предозиране е възможно да се наложи да потърсите медицинска помощ, въпреки че сериозни усложнения не са очаквани. Ако пропуснете прием, не удвоявайте обичайната доза при следващо вземане на медикамента.

Медикаментът трябва да се приема редовно – всеки ден, в едно и също време.

Възможни нежелани ефекти

Чести странични ефекти от приема на този медикамент са проявите на свръхчувствителност, отклонения в чернодробните функции, замаяност, задух, повишаване на артериалното налягане, сънливост, главоболие, запек.

По-вероятни са прояви от рода на нарушено равновесие и походка, венозно образуване на тромби, гъбични инфекции, обърканост и халюцинации, повръщане, сърдечна недостатъчност. Регистрирани са и единични случаи с гърчове, панкреатит, чернодробно възпаление, психотични реакции.

По време на лечението с МЕМАНТИН болният от Алцхаймер може да изпадне в депресия, да има мисли или да направи опит за суицид.

Кога НЕ БИВА да се приема

МЕМАНТИН не се прилага при алергия към някоя от съставките на лекарството.

Необходима е преценка за безопасността на приема, ако пациентът е с епилептичен синдром или ако е преживял инфаркт на миокарда, страда от застойна сърдечна недостатъчност или неконтролирана хипертония.

Този медикамент не се използва при бременност или кърмене; неприложим при деца и подрастващи под 18 години.

Не е желателно шофиране при диагноза Алцхаймер, както и по време на лечението с МЕМАНТИН.

Взаимодействие с други медикаменти

МЕМАНТИН променя въздействията на някои лекарства и се налага лекуващият да променя дозировки, за да не се получат нежелани ефекти. Такива медикаменти са антикоагуланти, амантадин, кетамин, декстраметорфан, невролептици, дантролен, баклофен, барбитурати, циметидин, ранитидин, хинидин, хидрохлоротиазид, антиконвулсанти, медикаменти за двигателни нарушения.

Усреднена цена в аптеките – 34 лв за опаковка от 28 таблетки по 10 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *