ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Жена пребори диабет тип 2 с „течна“ диета

„Хората с диабет тип 2 могат да подобрят състоянието си, сваляйки килограми, а идеалният вариант е да се отърват от 10% от теглото си“ , казва професор Лийдс.

Пърл Ел Таха оценява малките неща в живота – например факта, че има възможност да прегръща внуците си – тригодишният Хенри и двегодишният Майлс. Повечето баби и дядовци могат да приемат това за даденост, но за Пърл, която е живяла с диабет тип 2 цели 25 години,  това е нещо много ценно.

диабет тип 2
Пърл с внуците и сина си снимка: express.co.uk

Доскоро 64-годишната жена, която е тежала 133 килограма е трябвало да си инжектира инсулин три пъти дневно и да приема три различни вида таблетки. През годините е опитвала всевъзможни диети, но нищо не е довело до желания резултат, но днес Пърл се е отървала от 32 килограма. Това от своя страна я освобождава от „робството“ на инсулина и е довело до намаляване на лекарствата, както и й дава по-добро здраве и самочувствие.

„Сега, когато погледна в огледалото, се чувствам красива“, казва Пърл.

„Чувствам се много по-добре, както физически, така и психически, което е невероятно.“ Когато тя се омъжва – преди близо 40 години – Пърл носи 14 размер дрехи, но когато ражда двете си деца (Надя на 37, Чарли на 35), килограмите започват да се трупат и я диагностицират с диабет тип 2 през далечната 1991 година.

Диабет тип 2 се появява, когато тялото не произвежда достатъчно инсулин – хормонът, който регулира нивото на кръвната захар. Неправилното функциониране или липсата на реакция на клетките на тялото към инсулин, означава, че глюкозата остава в кръвта и не се използва като енергия за организма. Диабетът е състояние, което може да причини здравословни проблеми, включително слепота, бъбречна недостатъчност, ампутация на крайници, сърдечни заболявания и инсулт. Пърл е само един от почти четири милиона случая на възрастни, живеещи с диабет във Великобритания, а и повече по-света. Броят на болните от диабет расте главоломно в последните години, а по-голяма част от случаите са свързани с неправилно хранене, липса на физическа активност и затлъстяване.

„Лекувала съм се от високо кръвно, заболяване на щитовидната жлеза, подагра и остеоартрит“, казва тя. „Нервната ми система  беше засегната и имах лоша циркулация на кръв в долните крайници. Имах увреждане на нервите и се страхувах да не загубя единия си крак. Имах и много високи нива на глюкоза в кръвта. Задължително трябваше да отслабна, за да се намали натоварването върху засегнатия крак.“

Личният лекар на Пърл я насочва към професор Антъни Лийдс, специалист по затлъстяване в болица Central Middlesex. „Професор Лийдс беше изключително мила. Той беше с мен през целия път“, казва Пърл, която живее в Брент, северен Лондон. Пърл започва диетата „Кеймбридж“, пригодена с по 1500 калории на ден, набавяни от супи, млечни шейкове и едно стандартно хранене. В рамките на месец Пърл губи повече от 6 килограма, а диетичният план се актуализира с по 1100 калории дневно в продължение на четири месеца. Крайната цел е жената да свали останалата  част от излишните килограми. Професор Лийдс казва: „Успехът на Пърл беше забележителен. Програмата доведе до липса на необходимост от инсулина, както и до значително намаляване на медикаментите за лечение на диабет.“ „Инсулинова терапия обикновено се използва, за да помогне на хората, болни от диабет тип  2 да контролират нивата на кръвната си захар“ добавя той.

Опитът на Пърл е в пълно съответствие с резултатите от тестовете на Imperial College, които установяват, че ниско калоричната диета, заместваща някои от храненията, може да помогне на пациенти с напреднала форма на диабет тип 2, третиран с инсулин, да намалят теглото си и необходимостта от приемането на доза. Предварителните заключения от контролните тестове са представени на професионална конференция за диабет във Великобритания. Проучването изследва въздействието на течната диета с дневен калориен прием от 800 калории върху пациенти със затлъстяване, както и на такива с дългогодишна диагноза – диабет тип 2. „Хората с диабет тип 2 могат да подобрят състоянието си, сваляйки килограми, а идеалният вариант е да се отърват от 10% от теглото си“ , казва професор Лийдс.

Семейството и приятелите на Пърл са били изумени от нейния напредък и решителност. „Не беше лесно“, казва тя. „Трябва силна воля и стриктно придържане към плана, но накрая се виждат резултатите.“ Пърл все още съблюдава внимателно хранителния си режим, за да поддържа теглото си.

Днес Пърл тежи 88 килограма и няма риск от ампутация на крака. Нивата на глюкоза в кръвта са в нормите и болките в гърба са изчезнали. Усложненията от диабета са възпрепятствали Пърл да лети със самолет в продължение на 15 години, но сега тя има възможността да посети дъщеря си Надя, която живее в Рим. Преди да замине при нея, Пърл ще празнува Великден със сина си Чарли, които живее в Оман. Първото нещо, което тя ще направи е да прегърне внуците си.

Мъж пребори диабета само за 11 дни с подобен хранителен режим. Прочетете повече тук.

Прочетете какви са симптомите и леченията на диабета тук.

Източник: http://www.express.co.uk

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *