ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да опазим сърцето си през жегите?

В жарките дни се обострят сърдечносъдовите заболявания. Основната причина за такава реак­ция на организма към горещините е голямата загуба на влага. Това по­вишава вероятността от развитие на тромбоза, инсулт, хипертонична криза.

През топлите слънчеви дни и седми­ци хората все гледат да излязат навън. Обаче съчетаването на горещината и високата влажност може да бъде много опасно за състоянието ви, особено на възрастните хора и децата. А също и за тези, които работят на открито – включително пожарникарите, полица­ите и другите пътни служители.

Един или два дни с повишена темпе­ратура на въздуха и висока влажност по принцип не са проблем за повечето здра­ви хора. Ако горещините продължат 3-4 дни и повече, тогава в центровете за спешна помощ броят на пострадалите се увеличава многократно – от слънчеви удари и други здравословни нарушения. Ще ви припомним и симптомите, които сигнализират за проблеми в сърцето и кръвоносните съдове:

  • стягащи болки в областта на сърцето в гръдния кош;
  • главозамайване и главоболие;
  • появяване на „мушици“ пред очите;
  • внезапна бледност или точно обратното внезапен приток на кръв към лицето.

В рисковата група влизат хора със сърдечносъдови заболявания, тези с наднормено тегло и несвикналите с физически натоварвания.

ПРАВИЛА, КОИТО ТРЯБВА ДА СПАЗВАТЕ, ЗА ДА ПОМОГНЕТЕ НА СЪРЦЕТО СИ

  • Непрекъснато запълвайте за­губата на течности. Но не пийте всичко, което ви попадне. Нужни са ви електролити, затова наблягайте на соковете – най-добре прясно изцедени. А също така зелен чай и обикновена вода. Ако предпочитате минерална вода, избирайте си такава, която съдържа минимум натриеви соли. Откажете газираното.
  • Спазвайте диета – яжте продукти с повишено съдържание на калий. Най-много го има в зеленчуците, плодовете, горските плодове и всякакъв зарзават. Преминаването към растителна храна разтоварва кръвоносните съдове и помага на сърцето. Необходими са ви и белтъчини – за предпочитане варено месо или риба. Не изключвайте и ки-селомлечните продукти: обезмаслена извара, айран. Откажете се от лю­тивото, пушеното и соленото – тези продукти задържат вода в организма.
  • Не прегрявайте на слънцето.
  • Носете шапка от светла натурална тъкан, леки блузки и ризи с дълги ръкави. Проветрявайте помещенията и по въз­можност отваряйте всички прозорци. Не разчитайте само на климатиците.
  • Ако страдате от някакво сърдеч­носъдово заболяване, не спирайте и не забравяйте да вземате лекарствата си, които са ви предписали. Дори и да смятате, че сте доста по-добре. Обик­новено през лятото кръвното налягане се понижава до известна степен. За­това трябва редовно да го измервате. И най-вече – винаги носете със себе си хапчетата.
  • Откажете вредните навици – пу­шенето, злоупотребата с алкохола. Не мислете, че това е някаква шега или ей така подхвърлена фраза. Запомнете: алкохолът изключително много вреди в горещините, особено ако имате и сърдечносъдови проблеми. Може някои алкохолни напитки да ви изглеждат доста освежаващи, но те се отразяват негативно на способността на органи­зма да регулира топлото.
  • Профилактично си приготвяйте „сърдечен“ чай. Това си е нормален чай, но запарването е по-специфично. Освен това се приема по една трета.чаша три пъти на ден преди ядене. Редувайте два варианта, които да сменяте на всеки 2-3 седмици. Първият: смесете валерианови корени, бял равнец, маточина и жълт кантарион 6 съотношение 3:3:2:1. Вто­рият: смесете по равно ментови листа и страхливче. Против сърдечни болки, против тревога и безсъние помага смес от лайков цвят, плодчета от резене и кимион, ментови листа, валерианови корени – взети по равно. Залейте 10 г от сместа с чаша гореща вода, нагрявайте 30 минути на водна баня, изстудете и изцедете. Приемайте по четвърт чаша сутрин и през деня и половин чаша 30 минути преди сън. Курсът на лечение е 3-4 седмици. А при повишена възбуда и оплаквания от сърдечни нарушения, главозамайване, усещане за недостиг на въздух кардиолозите препоръчват следната смес: страхливче, бял смил, балкански чай, листа от салвия и плод­чета от глог в съотношение 2:2:2:1:1. Залейте 5 г от сместа с чаша гореща вода, сложете за 10 минути на водна баня, след това оставете сместа да престои 20 минути. Изстудете и прие­майте по половин чаша 2 пъти на ден 7-8 седмици. При необходимост повторете лечебния курс.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Как да опазим сърцето си през жегите?

  1. Pingback: Това са 5-те най-полезни напитки на планетата

  2. Pingback: Повишават ли кръвното налягане болкоуспокояващите? | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *