ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Това са правилните начини за измерване на температура на болен човек

Нормалната телесна температура при децата и възрастните е от 36,4 °С до 37 °С.

При заболяване тя може да се повиши до 39 °С или повече. При преохлаждане (хипотермия) температурата може да спадне дори под 35 °С. Както цифровите, така и живачните термометри крият опасности, ако пациентът ги захапе здраво и се счупят. Затова НИКОГА не измервайте тем­пературата в устата с живачен термометър.

Медицински термометри

Години наред обичайните медицински термометри за домашно ползване бяха живачни. Напоследък те все по-чес­то се изместват от електронни цифрови термометри, тъй като по-бързо отчитат температурата.

КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ

Обяснете на пациента какво възна­мерявате да правите и се погрижете да седне или легне удобно.

При живачен термометър най-напред свалете живака под 35 °С по скалата. Подсушете подмишни­цата и поставете термометъра там. При електронен цифров термометър натиснете бутона „ВКЛ“. Поставете измервателния сензор под езика на пациента или според приложението на модела и го помо­лете да не затваря плътно уста.

Извадете живачния термометър след четири минути и отчетете температурата, като държите термометъра на височината на очите. Ако използвате електронен термометър, съблюдавайте съот­ветното ръководство за експлоа­тация.

Лентов термометър

Лентов термометър
Лентов термометър

Този тип термометри е практичен за използване при бебета и малки дeца. Някои модели отчитат температурата в цветове, други в цифри. Ако детето е неспокойно и трябва да го държите на коленете си, температурата може да бъде отчетена и в огледалото. Все пак този тип термо­метри не са така точни като стандартните медицински термометри.

КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ

Обяснете на детето какво възна­мерявате да правите и се погрижете да легне или да седне удобно.

Най-добре е да го вземете на коленете си.

Хванете термометъра в двата края и го поставете на челото на детето. Притиснете лентата в това положение за 15-30 секунди.

Появилите се цветове (или цифри) отчитат измерената температура. Имайте предвид, че те ще се променят веднага щом свалите лентичката от челото на детето. Запишете измерената стойност, избършете термометъра с кърпа и го поставете обратно в кутийката му.

Електронен термометър (ушен)

Ушен термометър
Ушен термометър

Този тип термометри най-често на­мират приложение В болниците. Из­мерват телесната температура в ухото за секунди и с голяма точност. Поради голямата бързина на измер­ване те са идеални за бебета, много подвижни малки деца и тежкоболни.

КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ

Обяснете на детето какво възна­мерявате да правите и се погрижете да легне или да седне удобно.

Най-добре е да го вземете на коленете си.

Поставете един от накрайници­те за еднократна употреба (доставя се с термометъра) върху измер­вателния сензор. Натиснете бутона „ВКЛ“ и следвайте инструкцията за експлоатация. Изтеглете ушната висулка на пациента леко назад и нагоре, след това внимателно поставете сензора в ушния канал.

Изчакайте сигнала, указващ, че из­мерването е приключило. Извадете термометъра и отчетете темпе­ратурата. Тъй като става въпрос за накрайник за еднократно прило­жение, не е нужно термометърът да се почиства. Няколко минути след употреба той се изключва ав- томатично.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *