Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лекари: Ниското кръвно – причина за синдрома на Рейно

Бели пръсти, леденостудени ръце: Този ефект се получава при хората, които страдат от синдрома на Рейно. При него внезапно спира притокът на кръв към пръстите. Трябва да се знае, че невинаги смущенията в кръвообращението са безобидни.

синдрома на Рейно
Какво представлява синдрома на Рейно?

Бели и ледени пръсти – почти като във филмите за вампири: Това са типичните признаци на синдрома на Рейно. При него не става дума за заболяване, а за смущения в циркулацията на кръв. Жените по-често страдат от този феномен, за който заговаря за пръв път френският лекар Морис Рейно през 19-ти век. „90 на сто от жените са засегнати от този синдром”, казва пред „Шпигел” Клеменс Фариг, медицински директор на евангелската болница „Хубертус” в Берлин.
Какво отключва този синдром? Леденият вятър през зимата, температурата под нулата, студената вода от чешмата са обичайните виновници за появата му. „Тези дразнители свиват кръвоносните съдове на пръстите на ръцете и по-рядко в пръстите на краката, и от това кръвообращението спира“, обяснява Фариг.
Понякога съдовият спазъм продължава няколко минути, понякога – часове. За съжаление тъканта не получава сигнали, че не се оросява добре, казва съдовият специалист. Усещането за това е доста неприятно: пръстите са студени и изтръпнали, кръвта се връща обратно в капилярите, което причинява изтръпване и болка.
Първите атаки често възникват в пубертета. Те се отключват предимно от студа, силните емоции, стреса, някои лекарства като бета-блокерите. Учените все още не са установили точните причини за появата му. Предполага се обаче, че ниското кръвно налягане е от значение за неговото възникване, казва Фариг. Често няколко членове на едно семейство са засегнати. „Хората, които страдат от синдрома на белите пръсти, трябва да избягват професии, които изискват прекарване дълго време на студено, както и използването на студена вода“, съветва специалистът.
Най-ефикасният антидот е топлината. „Ръцете не трябва никога да са студени”, казва Фариг. „Ако са ледени, си слагайте ръкавици дори у дома. Но те обезателно да са добре подбрани, тъй като и най-дебелите кожени ръкавици с един пръст може да ни ви свършат работа. Често при шиенето на кожата, шевовете не се правят добре и те пропускат въздух”, предупреждават съдовете специалисти. „Най-ефикасният начин да опазите ръцете е следният: Затоплете върху радиатора тънки копринени ръкавици, сложете ги и отгоре им поставете ветроупорни с въздушна мембрана. Тяхна алтернатива са отопляемите ръкавици”.
Голямо е изкушението при спазъм, да подложите ръцете си под гореща струя вода. Не го правете обаче, тъй като тяхната чувствителност е по-висока.”Рискувате да ги попарите”, предупреждава Фариг. По-добра работа ще свършат малките електрически възглавнички. Те са напълнени с гел, който се нагрява, веднага след като малка метална плоча се натисне.
От синдрома на Рейно се оплакват най-вече младите жени. „Ако с възрастта се повиши кръвното налягане, състоянието се подобрява и дори оправя. Ако обаче към 40-тата годишина положението се влоши, вместо подобри, това е сигнал за тревога. „Може би става дума за склеродермия“, казва Кайхан Ахмади Симаб, директор на клиника Стефансплатц в Хамбург. Това автоимунно заболяване води до втвърдяване на кожата и често атакува вътрешните органи.
Ако склеродермията се открие в ранен етап, може да се противодейства на развитието й и да се предотвратят много по-добре усложненията й „, казва д-р Ахмади Симаб. Болестта се установява чрез изследване на кръвта, допълва той.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *