Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Доц. Явор Енчев: Хидроцефалия е опасно заболяване!

От време на време у нас се говори за хидроцефалия, но не се отчита колко опасно заболяване е то. По този повод доц. Явор Енчев дава  консултация

Доц. Явор Енчев е невролог. Той има изключителни заслуги за създаване на Клиниката по неврохирургия  към Университетска болница “Св. Марина” във  Варна и е неин началник.

Има множество специализации в чужбина и е един от най-големите специалисти у нас по неврохирургия.

Понятието хидроцефалия означава набиране на течност в главата на човек, но от това заболяване страдат предимно децата.

Хидроцефалия е позната в медицината в 2 разновидности:

Комунираща – набраната в главата на детето течност не може да изтече сама и затова главата започва да се раздува като балон.

Преди време в пресата се появиха снимки на дете от Индия, страдащо точно от комунираща хидроцефалия. Главата му баеше огромна и то можеше само да лежи.

Детето беше спасено от екип специалисти, които успяха да извадят течността.

enchev-hydrocifalia
Доц. Янко Енчев е невролог и напомня, че хидроцефалия е опасно заболяване

Вторият вид хидроцефалия е некомунираща или обструктивна – образуваната течност сама започва да се отича, но това не е напълно възможно, защото среща прегради по своя път.

Там, където спре да се движи, течността се натрупва и се получава огромен оток.

При ходроцефалия имаме проблем с течността, която изпълва черепа и около която мозъкът плува.

Знаем, че мозъкът не е твърдо вещества като костите или хрущялите, а е мек.

Водата в черепната кутия дневно се резобрира (обратно се усвоява от кръвта) по няколко пъти – от 3 до 6, обясни доц. Явор Енчев.

Когато количеството течност стане много по-високо от необходимото или се появят физиологични смущения, които не позволяват резорбация, излишната течност притиска мозъка.

hidrocefalia
Дете с хидроцефалия в Индия – главата е нараснала до неузнаваемост, пълна с излишна течност и тежи на детето

Освен притиснат мозък, който не може да функционира правилно, обиколката на главата става много по-голяма.

Ако до преди няколко години от хидроцефалия страдаха децата от Африка и Далечния Изток, през последните години той се превръща в заплаха и за Европа, коментира доц. Явор Енчев.

Колкото по-рано бъде открита въпросната хидроцефалия, толкова по-лесно и бързо е нейното лечение.

В медицината най-често се поставя – имплантира  клапа, която регулира движението на течността, като по този начин не позволява да се събира в черепната кутия.

Другият начин е с помощна на лапароскопска интервенция да бъде осигурен нов път на течността към останалата част на тялото,  по който тя  излиза извън черепната кутия, писаха в БЛИЦ.

Тази интервенция не се прилага при бебета до 6 месеца. Те трябва да пораснат достатъчно, за да бъдат лекувани така, но това е по-качественият и ефикасен метод, казва доц. Янко Енчев.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *