Витамин D помага в борбата с ХИВ

Витамин D може да помогне при лечение на ХИВ
Витамин D може да помогне при лечение на ХИВ

Учените са открили, че ниските нива на витамин D могат да намалят ефикасността на лечението на ХИВ при възрастни, съобщава DailyMail.

Повечето ХИВ-позитивни хора могат да живеят дълъг и здравословен живот, но при някои проблемите със здравето започват по-рано. Това се дължи на имунната система – тя не е в състояние да защити тялото патогените. Лекарствата за ХИВ-позитивните действат чрез повишаване на броя на CD4 + Т-клетки –  вид лимфоцити (бели кръвни клетки), които са важна част от имунната система.

Д-р Амара Езеамама, асистент професор по епидемиология и биостатистика в университета за обществено здраве в Грузия, заяви: „ХИВ унищожава способността на тялото ефективно да се защити от патогените. Взехме предвид различните нива на витамин D при възрастни ХИВ – позитивни, които се възстановяват с различни темпове и намерихме връзка между витамин D и CD4 + Т-клетки.“

Д-р Езеамама провежда 18-месечно проучване, в което наблюдава имунния статус на 398 ХИВ-позитивни възрастни. Статусът се е измервал в началото, на 3-тия, 6-тия, 12-я и 18-я месец. Д-р Езеамама казва, имунно разрушаващите въздействия на ХИВ инфекцията водят до сравнително бърза смърт, ако не се лекуват.„Магията на терапията с лекарства е способността им да се възстановяват функцията на имунната система. С лекарства, хората с ХИВ могат да живеят дълъг живот.“

Целта на изследването е била да се установи дали недостигът на витамин D намалява ефекта на лечението върху имунната система. Д-р Езеамама установява, че витамин D помага CD4 + Т-клетки на възрастните да се възстановяват по-бързо.

CD4 + Т клетките помагат на имунната система да се пребори с патогените. При ХИВ-позитивните възрастни, CD4 + Т клетки са изключително важни, за да възстановят състоянието им.

Д-р Езеамама установява, че участниците с достатъчни нива на витамин D са възстановили средно 65 CD4 + Т-клетки повече, за разлика от тези с недостиг на витамина. По време на проучването, участниците са били подложени на антиретровирусна терапия, или HAART, която се състои от три или повече лекарства и в момента е най-използваното и най-ефективното – лечение на ХИВ.

HAART е коктейл от няколко лекарства, които контролират вируса, обяснява д-р Езеамама. „В допълнение към терапията, приемането на достатъчно витамин D може да бъде от полза за възстановяване на имунната функция.“

В бъдеще, д-р Езеамама иска да се фокусира върху влиянието на  витамин D върху възстановяването на имунната система и постигането на дългосрочни резултати за ХИВ-позитивните деца.

Тя казва: „В момента сме в ера, която дава надежда на хората с ХИВ. Знаем, че лечението на ХИВ работи, защото сега заразените могат да живеят в продължение на няколко десетилетия. Можем допълнително да забавим развитието на болестта и да дадем възможността на хората да имат по-добро качество на живот, но това ще се случи, ако те разберат факторите, които ограничават ефективността на лечението.“

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!