Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

За здрави зъби

Моля да обясните каква е разликата между гингивит и пародонтоза? Какви са симптомите и как се лекуват тези заболявания? Може ли да се предотвратят?

Павел Станков – Видин

Гингивитът и пародонтозата са два различни стадия на възпалението на венците.

Гингивитът всъщност е възпа­ление на венците и се характеризи­ра с нарастване количеството на бактериите в устната кухина. Това може да доведе до загубата на зъби поради разрушаване на тъканта, която заобикаля зъба. Естествено, в случай че не се лекувате.

Когато гингивитът не се ле­кува, наистина може да премине 6 пародонтоза. При това състояние вътрешният слой на венците и костта се отделят от зъбните джобове. На тези места между зъбите и венците се събират ос­татъци от храна. А това е благо­приятна среда за размножаване на бактериите. Имунната система на тялото се бори с бактериите, но налепът се разпространява и раз­раства. Токсините или отровите, произведени от тези бактерии, започват да разрушават костната и съединителната тъкан, която „държи“ зъбите. При прогресиране на болестта джобовете стават по-дълбоки и така се стига до раз­рушаване на още тъкан от венците и костите. Когато това се случи, зъбите започват да се клатят, след това опадат.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *