Начало / Болести и лечение / Болести на опорно двигателната система / Болката при дискова херния е нетърпима. Как може да се премахне?

20 супер продукта на по-ниска цена!

Болката при дискова херния е нетърпима. Как може да се премахне?

Здравейте, имам два въпроса – помага ли психотерапията да се спасим от някоя болка и какви са методите на лечение при дисковата херния?

Виолета Стоянова – Плевен

Да, помага, но психотерапи­ята се прилага, за да редуцира познавателните дефицити на пациентите (клинична невропсихология) или при диагноза на депресията. Физиотерапията, често подценявана както от пациентите, така и от лекува­щите ги професионалисти, се прилага за редуциране на мотор­ната симптоматика.

Дисковите хернии се получават в резултат на травма, която уврежда част от този фиброзен пръстен, най-често в лумбосакралпата и цервикалната зона на гръбначния стълб. В по­вечето случаи травмите са следствие от неправилно вдигане на тежести, неправилно усукване на тялото при по-рязко движение, при катастрофи, а понякога болката се появява без някаква ясна причина.

Това води до протрузия (изместване напред) на вътрешния слой, която избутва фиброзния пръстен навън, като притиска корена на нерва, който излиза от това място и вследствие на това се получават неврологични симптоми на болка, ирадиирана по хода на протрузия на диска, и изтръпване.

Лечението на дисковата херния в началото е предимно с физикални средства. Широко се практи­кува т. нар. мануално лечение, известно сред хората като опъване, разтягане или отпускане на болезнено свития мускул. Трябва да се разбере и запомни добре, че този метод преди всичко помага за деблокиране, освобождаване на съседни стави и мускули. Той е най-ефикасен, когато е налице не истинска дискова херния, а за защитен блокаж на съответните тъкани, получен при внезапни движения или вдигане на теже­сти. В този случай ръчното лечение помага изцяло. В началните етапи и повтарящите се случаи на непълна, частична херния ръчното манипулиране също помага, освобождава блокажа и връща обратно започналото изсипване. Има доста опитни народни лечители, които владеят някои методи на разтягане и ръчно манипулиране, с които бързо и ефикасно помагат на болните. Сега вече е създадена цяла наука, клон на физиотерапията, в която ръчното манипулиране е поставено на научни основи при пълно познаване на анатомията и физиологията на областите, в ко­ито се манипулира. В тази област има вече немалко добре подготве­ни физиотерапевти. Когато про­яви на заболяването показват, че е налице изявена дискова херния, която не се поддава на възстано­вяване с многократно повторение ^ на процедурите, единственото лечение е хирургичното. Много важен въпрос, който вълнува бо­ледуващите, е трябва ли да се оперират, операцията предпазва ли от повтаряне на заболяването и може ли да се постигне пълно излекуване и без операция? Трябва да сте наясно, че с нея не бива да се закъснява, за да не се получат усложнения от притискането и на други коренчета, на кръво­носни съдове и пр. и докато при­тиснатото коренче не е трайно увредено. Когато операцията е направена навреме и се премахне причината – постига се пълно излекуване без остатъчни явления.

КЪДЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРОВЕЖДА ЛЕЧЕНИЕТО? Неоперативното лечение се провежда в съот­ветните болнични отделения, физиотерапевтични кабинети и в балнеосанаториумите в Павел баня, Бургаски, Пловдивски и Хасковски бани.

Когато дисковата херния е на гръдната част на гръбначния стълб, тогава хирургичният достъп до нея е много труден. Затова такова лечение и такъв подход се предприемат много рядко. В случая се залага на консервативната терапия. Наред с меди­каментите специалистите препоръчват и физическо натоварване. По-рано болните са били ограничавани в това отношение, но сега съветът е да водят по-активен начин на живот. Например плуването е пре­поръчително. Болните с дискова херния е желателно поне два пъти в седмицата да посещават плувния басейн. Вече са разработени и специални упражнения, насочени към лечение на дискова херния.

Отстраняването на хернията с помощта на лазер се превър­на в алтернатива на операцията. Лечението не изисква обща наркоза. Лазерът разрушава хернията, но до известна степен се разрушава и дискът. С времето обаче той се възстановява, макар и не изцяло, а частично. Но дори и това частично възстановяване е напълно достатъчно, за да се предпази човек от по-нататъшни проблеми.

Материалът е от в-к „Доктор”

Оценете статията
Оценка 2 от 1 гласували
loading...

20 супер продукта на по-ниска цена!

Избрано за теб


2 коментара

  1. dva meseca vece bolkata ne minava mislyace hic nyama da minava

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*