Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Тер-Апокян: Високият холестерол не е основен причинител на инфаркт

Д-р Тер-Апокян е руски медик – кардиолог, който е изключително популярен в неговата родина. Той се опита да разкрие една истина относно връзката инфаркт – висок холестерол

Както научаваме от интервю в kp.ru, д-р Тер-Апокян (д-р Армен Вигенович Тер-Апокян) не подкрепя наслаганото през годините твърдение, че високият холестерол е причина за инфаркт.

Естествено, пациентите не трябва да остават с впечатление, че когато човек страда от висок холестерол, той не е застрашен от инфаркт. Но наличието на висок холестерол не е основната причина за инфаркт.

apokjan
Д-р Тер-Апокян обясни, че високият холестерол не винаги предизвиква инфаркт

1. Масово се знае, че холестеролът се натрупва следствие на храната, която човек поглъща.

Т.е. ако ядем повече мазна животинска храна като масло, мас, сланина, тлъсти меса, задължително ще  имаме висок холестерол.

Това е така, но висок холестерол заради храна се получава само в 1/4 от случаите, обяснява д-р Тер-Апокян.

2. Останалите 3/4 от високия холестерол се дължат на  черния дроб. Ако черният дроб не функционира правилно, ако има физиологични проблеми, тогава той се превръща във фактор за образуването и натрупването на висок холестерол в кръвоносните съдове.

Затова е изключително важно да поддържате в добра форма своя черен дроб.

apokjan-ter
Д-р Тер-Апокян препоръча тези храни, които  не позволяват да се се образува висок холестерол: лелено семе, тикви, червено цвекло, син патладжан, червени чушки

Холестерол представлява мастни отлагания, който полепват по вътрешните стени на кръвоносните съдове. Когато полепите станат толкова много, те пречат на кръвта да се движи нормално.

Има пациенти, при които холестеролните отлагания директно са запушили кръвоносния съд и тогава вече положението става изключително сериозно.

Един от модерните методи за лечение е т.нар. инвазивна кардиология, при която се прави малък разрез на кръвоносен съд и се вкарва стент, който разширява кръвоносните съдове, за да може кръвта да се движи.

Освен това, кардиолозите могат да изчистят отлаганията от високия холестерол с помощта на тънка медицинска жилка.

3. Друго причина за образуване на холестерол и за появата на сърдечно-съдови заболявания е липсата на магнезий в храната.

Когато той е в нищожни количества или липсва, се появява атеросклероза.

Богати храни на магнезий са сухите и пресни  зелени подправки – копър, магданоз, чубрица; триците, суровите тиквени и слънчогледови семки, сурово ленено семе, суров сусам, какао и натурален шоколад.

4. Наследственост

Наследствеността предопределя склонност към появата на някое заболяване, включително и сърдечно-съдово.

5. Заседнал начин на живот

Движението на тялото не раздвижва само ставите и мускулите на бедрата, прасците и гърба.

При активно движение, дори и само дълги разходки, леки планински изкачвания, каране на колело, тенис на корт,  се активира действието на всички органи  – кръвта започва да циркулира по-бързо. Тя раздвижва белите дробове и бъбреците.

Черният дроб започва да работи. Когато човек не е трениран, след леко физическо натоварване усеща болки в областта на черния дроб.

Ако се движите редовно или се занимавате със спорт за удоволствие, тази болка в черния дроб няма да я усещате, ако по принцип той е здрав.

6. Тютюнопушенето

То вреди не само на белите дробове и на сърцето, но на устата, на зъбите, на гърлото.

7. Наднорменото тегло

Тук не става въпрос за хора с 3-4-5 килограма в повече, а за хора, и още по-лошо – деца и ученици с по 15-20 и повече килограма над средното за възрастта тегло.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *