ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Още за менингита…

  • Става въпрос за много коварна инфекция, която често то маскира като обикновена простуда. Ако симптомите на „простудата“ са съпроводени със силно главоболие и психични нарушения, викайте „Бърза помощ“…

Ако човекът е със си­лен имунитет, всичко това може да премине без специално лечение. Дос­татъчно е да си помогне с традиционните за такова състояние средства.

Но при други хора бо­лестта се развива по- нататък. И само след няколко дни, дори след часове, може да се стигне до възпаление на мозъчни­те обвивки – до менингит. А той се лекува само в болница.

За да се избегне този наистина неприятен сце­нарий, е крайно време да разберем, че нито една болест не бива да се ос­тавя без внимание, с ми­сълта, че „ще премине от само себе си“. Особено ако става дума за здравето на дете, на бременна жена или на човек с хронични заболявания. Затова е най-добре да се обърнете към лекар – той може да различи менингококовата инфекция от обикновена­та остра респираторна вирусна инфекция.

КАК СТАВА ЗАРАЗЯВАНЕТО С МЕНИНГОКОКОВА БАКТЕРИЯ

Имайте предвид, че менингококът също се пре­дава по въздушно-капков път. Хубавото е това, че за да се зарази човек, е нужно тясно общуване с носителя на инфекция. Или по-продължително об­щуване – например ако сте цял ден заедно в офиса с носител на менингокок.

Стресът и преохлаждането повишават риска от заболяване. По-уязви­ми са хората с отслаб­нал имунитет – наскоро прекарали грип, бронхит, отит. Както и тези с хронични заболявания. И не на последно място – ако прекалявате с тена, било то на плажа или в солариума. За съжаление е много сложно да се разпознае носителят на инфекцията. Той уж не е болен – не киха, не кашля, но в същото време е зара­зен. Може да се доверите на ваксинацията, но това касае само тези, които са в рисковата група – децата и подраства­щите; възрастни, които работят и контактуват с много деца, както и тези, които боледуват често или пък наскоро са прекарали операция. Имунитетът към менин­гококовата инфекция се изработва пет дни след ваксинацията. И тази защита трае минимум три години. Преди ваксинирането е необходима консултация с имунолог. Той ще подбере необхо­димата ваксина с оглед циркулиращите щамове на инфекцията – А, В или С. Ако вече сте устано­вили контакт със зара­зен и го знаете, пак не е късно за ваксиниране, но не по-късно от пет дни след този контакт.

 

Менингит  – симптоми:

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *