Какво да направим, за да се отървем от нощните спазми в краката

Вече цяла година нощем ме измъчват спазми по краката. Какво ли не съм правила, нищо не ми помага. Посъветвайте ме как да се лекувам?

Любка Василева – Харманли

Възрастните хора много често страдат от нощни спазми по краката. Причините могат да бъдат раз­лични, но най-разпрос­транената е дисбаланс на микроелементите – т.е. недостиг на кал­ций, калий, магнезий. Както и проблеми с кръ­воносните съдове. Вие можете да разберете дали не ви достигат микроелементи, ако ви направят биохимичен анализ на кръвта. Ако се открие дефицит на някой от микроелементите, е необходимо да го запъл­ните, като промените диетата си и, разбира се, приемате определени лекарства.

Проблемите с кръво­носните съдове, водещи до спазми в краката, мо­гат да възникнат заради атеросклероза на арте­риите или заради варикозно разширени вени. И двете състояния водят до нарушено кръвоснабдяване на мускулите и към болкови усещания. След като лекарят огле­да вашите крака, може да определи имате ли проблеми с кръвоносните съдове и съответно да ви даде препоръки как и какви лекарства да приемате.

Такава болка все пак не бива да се търпи. Както споменахме, пър­во трябва да се открие причината. Но можете да подобрите състо­янието си с правилно хранене – наблягайте на зарзавата, особено листните зеленчуци -  лук, магданоз, копър. Както и всички видове ядки, фасул, зелен грах, картофи, кайсии, банани, сини сливи, риба, яйца. Полезни за вас са киселомлечните продукти с понижена масленост. Приемайте по една чае­на лъжичка мед 2-3 пъти на ден преди ядене.

Материалът е от в-к „Доктор”Публикувано в категории: Болести на опорно двигателната система » Любопитно

Автор

Няма коментари »

Напишете коментар


Още по темата

Спешни мерки срещу синдрома на неспокойните крака

Защо се получава синдромът на неспокойните крака?

От всички тайни, които крие човешкият организъм, тази вероятно е най-странната.

Какво представлява синдромът на неспокойните крака?

Друго често срещано състояние, което може да наруши съня, е синдромът на неспокойните крака.

Нощни спазми лекувайте с лимонов сок

Сутрин и вечер мажете с тъпалата на краката си с прясно изстискан лимонов сок, оставете ги да изсъхнат и обуйте чорапи.