Хората, които имат язва, страдат най-много от зъби

Статистиката по­казва, че при 70 на сто от язваджиите са сил­но засегнати и зъбите. Защо е така? Проблемите в сис­темата на кръвообра­щението и храненето на стомашната лига­вица са придружени от подобни проблеми със зъбите. Внимателното сдъвкване на храната се затруднява, а недобре сдъвканата храна дразни лигавицата на стома­ха. Щадящото хранене с пюрирана храна, към което се прибягва при обостряне на болките в стомаха, от своя страна оказва неблагоприятно Въздействие върху със­тоянието на зъбите. Възниква един порочен кръг, от който може да се измъкнете само ако лекувате стомаха си и се погрижите за здравето на зъбите си.

В острия период на заболяването, придру­жен от силни болки в стомаха, лекарите пре­поръчват спазването на максимално щадяща диета. Обикновено на­пълно достатъчно е да се придържате към нея два-три дни, за да се облекчи болката.

В първите дни хране­нето трябва да бъде на всеки два часа, на малки порции.

Закуска: рохко яйце с една чаша мляко без хляб.

Втора закуска – след два часа. Извара и чаша мляко.

Обяд: млечна супа.

Основно ястие – месно суфле на пара без гарни­тура. Желе от некисели плодове, зеленчуци или готов сок (боровинки, тиква, моркови, сладки ябълки).

Втори обяд – след два часа. Отвара от шипки или пшенични трици, мляко.

Закуска – след още два часа. Прясна домаш­на извара, половин чаша мляко.

Вечеря: рохко яйце, овесена каша или грис с мляко.

Вечерта: чаша мля­ко, извара. Не се разре­шава консумирането на хляб и бисквити. Те не са включени в диетата.

Обикновено на втория или третия ден след спазването на такава диета, при условие че се спазва стриктно и точно приемът на предписани­те от лекаря лекарства, болките в надкоремната област, киселините, га­денето и оригването ще намалеят значително.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *