ИНДИПАМ / INDIPAM

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Съдържа индапамид, лактоза монохидрат, царевично нишесте, повидон, калциев хидрогенфосфат дихидрат, магнезиев стеарат, талк

Предназначение

indipamИНДИПАМ е диуретик, прилаган при високи стойности на артериалното налягане. В сравнение с други диуретици предизвиква по-леко увеличение на отделяната от бъбреците урина.

Как се приема

ИНДИПАМ е медикамент, който обикновено се препоръчва за прием през целия живот. Това изисква точно спазване на инструкциите, дадени от лекар. Приемът не може да се спира самоволно или да се променя дозировката.

Обичайната доза е една таблетка от 2.5 мг, която се приема сутрин – без връзка с храненето. Таблетките се поглъщат цели, без да се чупят, стриват или дъвчат.

Ако приемът е пропуснат, таблетката се взема при първа възможност. В случаите когато следващият прием е твърде близо, е по-добре да се изчака времето за него.

При неволен прием на по-висока доза е възможно да се получи прекалено рязко намаляване на кръвното налягане, да се чувства замайване, гадене и повръщане, сънливост и обърканост, крампи. Разумно е да се потърси лекарска помощ.

Възможни нежелани ефекти

Най-често проявените странични реакции са от алергично естество – обриви, задух, по-рядко умора и замайване, главоболие, виене на свят, “мравучкане”.

Има информация за гадене и повръщане, запек, затруднена работа на бъбреците и бъбречна недостатъчност, нарушен сърдечен ритъм, панкреатит, смущения в чернодробните функции.

При анализ на кръвта могат да се регистрират отклонения в показателите – намаляване на белите и червените кръвни телца, както и на тромбоцитите.

Известни са и редки прояви на отклонения в кръвните показатели на пикочна киселина при пациенти с подагра, или на глюкозата при диабетици. Сред редките странични ефекти от тежък характер е и т.н. ангиоедем – отоци на крайниците, лицето и гърлото, лигавиците, свързани със задушаване или затруднено преглъщане.

Редки прояви са още чернодробната енцефалопатия със засягане на главния мозък, отклонения в стойностите на калий и натрий, влошаване на проявен лупус еритематозус (заболяване на съединителната тъкан).

Кога НЕ БИВА да се приема

ИНДИПАМ не се прилага при известна алергия към някой от компонентите на медикамента.

Продуктът не е приложим при пациенти с тежки заболявания на бъбреците или черния дроб, както и при ниски стойности на калий в кръвта.

Необходимо е лекарско мнение за прилагането при потребители със смущения в сърдечния ритъм или проявена фоточувствителност.

ИНДИПАМ не е подходящ за лечение на бременни или кърмачки.

Медикаментът може да причини световъртеж, главоболие или замайване, влошена ориентация – при лечение с ИНДИПАМ не бива да се шофира. Противопоказна е работата с тежки машини.

Взаимодействие с други медикаменти

ИНДИПАМ не може да се приема едновременно с литиеви продукти – при депресии, тъй като се увеличава опасно количеството на лития в кръвта.

Специално лекарско мнение е наложително при съвместяването с голям брой медикаменти – възможни са замени или индивидуални схеми за прием с достатъчно големи паузи между отделните продукти. Необходимо е специално внимание при комбинирането на ИНДИПАМ с лекарства за психични заболявания, контрол върху сърдечния ритъм, за алергии и сенна хрема, за пневмонии, за стомашно-чревни заболявания, нестероидни противовъзпалителни, за лечение на сърдечна недостатъчност и хипертония, при астма, ревматоиден артрит, слабителни, за лечение на диабет, медикаменти при пациенти с трансплантирани органи, при болестта на Крон.

Усреднена цена в аптеките – 4 лв за опаковка от 30 таблетки х 2.5 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *