Нелекуваната хрема може да причини хроничен синузит

Здравейте, моля ви да ми обясните може ли обикновената хрема да се превърне в хронична и какви са причините?

Радостина Христова – Варна

Обикновената хрема може да доведе до опасно възпаление на околоносните кухини и дори до хроничен синузит. Затова не подценявайте .дребните“ инфекции на горните диха­телни пътища, а ги лекувайте навреме. Как може ефикасно да се справите с хремата?

Носът без съмнение при­съства в нашето светоусеща­не – кога повече, кога по-малко. Какви функции обаче изпълнява в организма? Носът е истин­ска работилница-чудо, която изпълнява едновременно ня­колко разнородни функции. Той активно участва в дишането, затопляйки постъпващия в тялото въздух до 35 градуса, независимо от външните тем­ператури, като го филтрира, пречиства и овлажнява. Едно­временно е прецизен орган на обонянието, който може да различи над 10 000 различни ми­ризми. Като част от говорния апарат участва в оформянето на звуковия резонанс – всеки Ве­роятно е усещал това, когато по време на хрема е „говорил носово“. Всяка година мили­они хора боледуват от хрема и възпаление на синусите. Как се стига до това? Много хора дишат почти изключително през устата. Причината за това може да се крие в за­пушване на носа, изкривена носна преграда или наличие на полипи. Носът обаче трябва непрекъснато да филтрира постъпващия с вдишване­то въздух от замърсители и алергени. Често това води до отоци. Бариерната функция на лигавицата при това от­слабва и вирусите с лекота я атакуват. При набъбването й се подуват също свързващите пътища към околоносните ку­хини. Секретът вече не може да изтича от там, той се задържа в синусите и лесно се инфектира от бактерии.

Какви оплаквания се наблю­дават в този случай? Носът е запушен, появяват се натиск и болки в лицето – в основата на носа, скулите или челото, кои­то се засилват при навеждане напред. Обонянието е наруше­но или напълно отсъства, тъй като веществата не дости­гат до осезателните клетки. Възможно е дори Вирусните инфекции трайно да увредят тези клетки.

КАКВО МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ СРЕЩУ ТОВА?

Първата и най-важна тера­певтична цел е да бъде премах­нат отокът на лигавицата, за да се освободи дишането през носа. Най-бързо това може да постигне със съдосвиващи капки за нос от аптеката. Те обаче не бива да се използват повече от 10 дни, тъй като има опасност от пристрастя­ване и атрофия на лигавицата. По-мека алтернатива са ин­фрачервените лампи, парните бани с лайка и промивките на носната кухина със солена вода или спрейове с морска вода и билкови добавки, които по-бавно, но също ефикасно облекчават оплакванията. Трябва да се избягва прекалено силното почистване на носа чрез издухване на секретите. Ако съпротивлението е твър­де голямо, болестотворните причинители могат чрез на­тиска да попаднат в синуси­те или средното ухо. Какво трябва да направи човек, ако оплакванията не отшумяват? Ако болката се засилва или но­сът остава запушен въпреки взетите мерки, човек задъл­жително трябва да потърси помощ при УНГ-специалист.

 Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *