За първи път на гинеколог – няколко полезни съвета

Първото посещение при гинеколог е важен момент в живота на всяка тийнейджърка

гинеколог Тъй като е нормално дъщеря ви да е притеснена, я подгответе отдалече, за да премине по-гладко консултацията.

Обяснете й, че от ТОЗИ ден нататък редовното посещение при специалиста трябва да се превърне в неизменна част от живота й. Препоръчително е да се повтаря всяка година. Уточнете, че гинекологът не служи само за изписване на контрацептивни средства – молба, с която най-често се обръщат към него тийнейджърките. Той е човекът, който може навреме да хване развитието на много заболявания, включително и ракови. Някой ден такъв специалист ще проследи бременността й, ще й помогне и по-безболезнено да премине през менопаузата. Така че няма нищо срамно в това да се ходи на гинеколог. Той е лекар като всички останали.

Няма идеална възраст за първата консултация. Общо взето е препоръчително да се направи до половин година след появата на първата менструация, доста преди тийнейджърката да има сексуални отношения. Повечето момичета първоначално имат проблеми с цикъла и гинекологът би могъл да им помогне.

Ако искате да ваксинирате дъщеря си против рак на маточната шийка, отново гинекологът е специалистът, с когото трябва да обсъдите въпроса. Той може да ви изреди всички “ за“ и“ против“, както и да постави ваксината.

Преди да насочите дъщеря си към гинеколог, я попитайте дали предпочита да я прегледа мъж или жена.

Ако държи да е жена, не се измъквайте с оправданието, че във вашата поликлиника работят само мъже. Потърсете другаде, щом това я успокоява.

Заведете тийнейджърката до кабинета, но я изчакайте пред него, без да влизате. По всяка вероятност тя е пълна с въпроси, които иска да зададе на специалиста на четири очи. По-добре е да получи компетентна консултация, отколкото да се засрами пред вас и да не попита за важните неща. Обикновено момичетата не искат да признаят пред майките си, че имат гинекологично възпаление, още по-малко биха споделили с тях, че не са девствени и че искат да взимат хапчета против забременяване.

Ако дъщеря ви държи да отиде сама на преглед, не настоявайте да я придружите. Може би си е намерила друга компания – близка приятелка или гадже, с които по-свободно може да обсъжда някои въпроси.

Все пак я подсетете да си запише на лист всички въпроси, които иска да зададе. Случва се от притеснение тийнейджърките да забравят по-голямата част от тях, затова е добре да е подготвена.

Посъветвайте я й да насочи прегледа за дата, на която не е в цикъл.

Желателно е също да облече пола или рокля, защото в случая тези дрехи са по-практични от дънките и любимите на тийнейджърките къси панталони, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *