Кои храни се маскират като полезни?

В супермаркета лесно може да попаднете на нещо като крем сирене

храни Би трябвало такава храна да е много калорична. На опаковката й обаче пише, че е нискокалорична.

В такъв случай това не е нито крем, нито сирене. Бъдете сигурни, че това „нещо“ е било подложено на свръхсложна технологична обработка. То е поредната имитация, която иска да се пъхне в хладилника ви и от него да скокне в стомаха ви. Същото важи за измислените „месни“ продукти, които са на соева основа. Има ги отчасти или изцяло в пастети, салами, колбаси, кайми и пр. Същото е и при изкуствените подсладители, които под различни псевдоними се преструват на захар. По подобен начин се държат и синтетичните заместители на скорбялата и мазнините.

Но класически пример за храна преструванко е онази имитация на масло, която носи благовидното име маргарин. Това е първата индустриална храна, уж диетична, уж много здравословна. А се оказа по-вредна от маслото, което цели да подмени. При това директно причинява болести на сърцето и рак,- тъй като съдържа обработени с водород мазнини.

Най-смешното при маргарина е, че дори самото му име е едно недоразумение. Наречен е така на маргариновата киселина, за която обаче още в средата на XIX век е доказано, че не съществува.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *