При операциите на сърце се заплащат само консумативите

Здравейте,на мой близък на 59 години след поредица от изследвания установиха необходимост от операция по смяна на аортна клапа, която може да се извърши в три болници в София. Направиха му и окончателното изследване, записано на касета, което е валидно само до 6 месеца и в този период би трябвало да се извърши и операцията. Доколкото разбрах графикът на операциите е доста натоварен и се чака дълго време. В момента той няма никакви оплаквания, но му определиха сърдечна недостатъчност от трета степен. Бихте ли могли да ме ориентирате дали тази операция се поема поне донякъде от Здравната каса, ориентировъчни цени ако е възможно и колко време най-дълго може да се изчака до операцията? Кой вид клапи са за предпочитане – от биологичен произход или не?

При сърдечна недостатъчност от III степен не е възможно да няма оплаквания. Останалите въпроси трябва да ги зададете към кардиохирурга в болницата, в която решите да направите операцията. При наличие на направление от личния лекар и след това от мнение от специалист – кардиолог, операцията по принцип трябва да е безплатна. Ще си платите само консумативите.

Доц. Христо Деяновконсултант на Lekuva.net

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *