Затлъстяването е силно свързано с хормонално позитивен рак на гърдата

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Мазнините повишават производството на естроген, потенциално подхранвайки растежа на рака, особено след менопаузата. Ето защо теглото е свързано с хормонално позитивен рак на гърдата

хормонално позитивен рак на гърдата

Приблизително 40 процента от хормонално положителните ракови заболявания на гърдата след менопауза са свързани с излишни телесни мазнини, установи ново испанско проучване.

Въпреки че вече е известно, че излишната телесна мазнина е рисков фактор за хормонално позитивен рак на гърдата, новото проучване открива, че огромен процент от случаите може да се дължат именно на наднорменото тегло.

„Нашите констатации предполагат, че риска се подценява, а използването на по-точни инструменти разкрива по-голяма част от случаите на рак на гърдата, дължащи се на допълнителни мазнини“, казва авторът на изследването Вероника Давила Батиста ,постдокторантски изследовател в Университета на Лас Палмас де Гран Канария на Канарските острови.

 

42 процента от хормонално позитивните ракови заболявания на гърдата са свързани с излишните мазнини

 

Проучването е обсервационно (проучване, което сравнява две групи за изследване на рисковите фактори за заболяване) и включва 1033 жени, диагностицирани с рак на гърдата, и 1143 жени в постменопауза без рак на гърдата (контролната група).

Изследователите контролират няколко фактора, които могат да повлияят на риска от рак на гърдата, като диета, употреба на алкохол, тютюнопушене и медицинска и репродуктивна история.

Когато изследователите са използвали ИТМ (индекс на телесната маса) за прогнозиране на риска от рак на гърдата, 23 процента от случаите на рак на гърдата след менопауза са били приписани на затлъстяване.

За това проучване учените са искали да разберат дали по-прецизен инструмент, известен като Clínica Universidad de Navarra–Body Adiposity Estimator (CUN-BAE), би променил очаквания повишен риск от хормонално положителен рак на гърдата. Когато е използван CUN-BAE, тази цифра е нараснала до 38 процента.

„CUN-BAE използва височина и тегло, също като ИТМ (индекс на телесната маса), но също така взема предвид възрастта и пола”, обяснява Давила Батиста.

„Многобройни проучвания показват, че CUN-BAE по-добре предсказва метаболитен и сърдечно-съдов риск, но това е първото проучване, което го прилага към риска от рак”, допълва още тя.

Чрез включването на пол и възраст, новият инструмент може да бъде по-точен начин за измерване на телесните мазнини и свързаните с тях рискове.

Вероника Давила Батиста ,постдокторантски изследовател в Университета на Лас Палмас де Гран Канария на Канарските острови и автор на изследването
Вероника Давила Батиста ,постдокторантски изследовател в Университета на Лас Палмас де Гран Канария на Канарските острови и автор на изследването.

 

Какво представлява хормонално позитивния рак на гърдата?

 

Хормоналните рецептори са протеини, намиращи се в клетките на гърдата. Те улавят сигналите на естроген или прогестерон, които насърчават клетъчния растеж, включително растежа на раковите клетки.

Клетките от рак на гърдата, които имат рецептори за двата хормона, се считат за положителни за хормонални рецептори (HR+). Клетките от рак на гърдата могат да бъдат положителни за хормонални рецептори, независимо от вида на рака на гърдата или стадия на заболяването.

Около 70 до 80 процента от новодиагностицираните ракови заболявания на гърдата са положителни за хормонални рецептори.

 

Каква е връзката между телесните мазнини и хормонално положителния рак на гърдата?

 

Тъй като проучването е наблюдателно, констатациите не доказват, че излишните мазнини са причинили повишения риск. Но си струва да се отбележи, че изследователите установиха, че с увеличаването на процента на телесните мазнини, свързаният риск също се увеличава.

Докато жените с 35 до 39,9 процента телесни мазнини са имали повишен риск от рак на гърдата с около 50 процента в сравнение с жените с най-нисък процент телесни мазнини, рискът за жени с повече от 40 процента телесни мазнини се удвоява.

Защо наднорменото тегло увеличава риска от рак на гърдата? Преди началото на менопаузата яйчниците са източник на естроген за тялото. След менопаузата производството на естроген се случва периферните тъкани – предимно от мазнините.

„Излишната телесна мазнина може да причини хронично възпаление на ниско ниво и да доведе до метаболитни промени в мастната тъкан, което увеличава производството на естроген, което може да подхрани растежа на рака”, казва Давила Батиста

„В резултат на това по-високите нива на телесни мазнини създават условия, които увеличават вероятността от развитие на рак на гърдата, особено след менопаузата“, обяснява още тя.

Линк към изследването:https://jech.bmj.com/content/early/2024/08/26/jech-2023-220706

Източници: https://www.everydayhealth.com: https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *