3 добавки, които намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания

Скорошно проучване установява, че има 3 добавки, които наистина намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Тук ще научите кои са те.

тези добавки доказано намалявавт риска от сърдечно-съдови заболявания

Сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ), включително инфаркт и инсулт, са най-голямата водеща причина за смъртност в България.

Но това, че проблемът е широко разпространен, не означава, че здравето на сърцето ви е извън вашите ръце. Американската сърдечна асоциация (AHA) изчислява, че до 90 процента от сърдечно-съдовите заболявания всъщност могат да бъдат предотвратени, когато знаете риска и вземете мерки. Спортуването, спазването на здравословна за сърцето диета, отказването на цигарите, по-малкото пиене и приемането на лекарствата, предписани от Вашия лекар, са само част от стъпките, които можете да предприемете, за да намалите риска от сърдечно-съдови проблеми.

Сега изследванията показват също, че приемането на определени добавки може да помогне за предпазване на сърцето.

 

Скорошно проучване разглежда въпроса за сърдечното здраве и добавките

 

Мета-анализ от 2022 г., публикуван от Journal of the American College of Cardiology, преглежда констатациите от близо 900 рандомизирани контролирани проучвания, които изследват ползите за здравето на сърцето от набор от микроелементи и фитохимикали и установява, че до 60 процента от тези вещества намаляват рисковите фактори за сърцето. Те включват високо систолично кръвно налягане, високо диастолично кръвно налягане, висок LDL холестерол, нисък HDL холестерол, високи нива на триглицериди, висока кръвна захар на гладно и др.

Изследователският екип също така разгледа как 27 добавки с една съставка могат да повлияят на вероятността човек да развие диабет тип 2 и да преживее сърдечно-съдови инциденти, като инфаркт, инсулт, коронарна болест на сърцето, неравномерен сърдечен ритъм и смърт, свързана със сърцето. Изследователите установиха, че само три от прегледаните от тях добавки са показали, че намаляват сърдечно-съдовия риск и риска от диабет, когато са тествани в контролирани проучвания.

 

Ето кои добавки наистина помагат за предпазване на сърцето и кръвоносната система

 

1. Омега-3 мастни киселини

Омега-3 обикновено се използва за намаляване на сърдечния риск и мета-анализът изглежда потвърждава, че тази популярна добавка може да намали риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания, сърдечен удар и коронарна болест на сърцето.

Алисън Кели-Хеджпет, кардиолог и сътрудник на Harvard Health Publishing, препоръчва по-специално два основни вида омега-3 мастни киселини: ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA).

„Омега-3 от риба и рибено масло се препоръчват от Американската кардиологична асоциация през последните 20 години за намаляване на сърдечно-съдовите инциденти, като инфаркт или инсулт, при хора, които вече имат сърдечно-съдово заболяване“, наскоро написа тя. Въпреки това, кардиоложката препоръчва да си набавяте по-голямата част омега-3 чрез храненето, когато е възможно.

Алисън Кели-Хеджпет, кардиолог и сътрудник на Harvard Health Publishing
Алисън Кели-Хеджпет, кардиолог и сътрудник на Harvard Health Publishing

 

2. Фолиева киселина

Мета-анализът също установи, че добавките с фолиева киселина, известни също като витамин B9, могат да помогнат за намаляване на риска от инсулт. Всъщност проучване, публикувано в списанието BMJ Stroke and Vascular Neurology (SVN), установява, че в страни без задължително обогатяване на храната с фолиева киселина, приемането на добавка може да намали риска от инсулт с 15 процента.

Добавката, заедно с някои други витамини от група В, помага за разграждането на хомоцистеин, аминокиселина, която може да насърчи съсирването на кръвта и да увреди вътрешните стени на артериите, когато присъства във високи количества.

 

3. Коензим Q10

Третата добавка, която според мета-анализа може да подобри здравето на сърцето, е антиоксидантът коензим Q10 (CoQ10). Изследователите отбелязват, че е установено, че тази конкретна добавка намалява смъртността от всякакви причини, а Американската академия на семейните лекари отбелязва, че това е особено вярно при тези със сърдечна недостатъчност.

В допълнение към подобряването на симптомите от застойна сърдечна недостатъчност, коензим Q10 може да помогне за намаляване на кръвното налягане. Някои изследвания също предполагат, че когато се комбинира с други хранителни вещества, CoQ10 може да подпомогне възстановяването на хора, на които им е поставен байпас или са претърпели операция на сърдечна клапа.

Линкове към проучванията: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109722071066; https://svn.bmj.com/content/3/2/51

Източници: https://bestlifeonline.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *