Кога трябва да се ваксинирате срещу грип, КОВИД-19 и РСВ?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

С падането на температурите започват да зачестяват и случаите на респираторни заболявания. Ето кои ваксини ще ви предпазят

поставяне на ваксина срещу грип, ковид-19 и РСВ

Тъй като сезонните заболявания започват да циркулират, сега е моментът да започнете да мислите за ваксини. Всяка есен експертите препоръчват да се ваксинираме, за да се предпазите от вируси, които могат да причинят сериозни усложнения.

Ваксинацията е от решаващо значение за намаляване на риска от тежко заболяване, което може да доведе до хоспитализация, дългосрочни здравословни проблеми или дори смърт в някои случаи, според д-р Майкъл Чанг, лекар по инфекциозни заболявания в UTHealth, Хюстън.

„За съжаление към днешна дата респираторните вирусни инфекции като грип и КОВИД-19 се променят достатъчно от година на година, така че все още се нуждаем от сезонни имунизации“, казва д-р Чанг. „Колкото по-широк е обхвата на имунизациите, толкова по-голямо е смекчаването на въздействието на заразните инфекции върху обществото.“

Освен че важно да сте наясно с ваксините, за да предпазите себе си и хората около вас, определянето на това коя да си сложите зависи от фактори като възраст, здравословно състояние, рискови условия, работа и планове за пътуване.

Ето някои ключови ваксини, които трябва да имате предвид, включително за кого се препоръчват и кога се поставят.

д-р Майкъл Чанг, лекар по инфекциозни заболявания в UTHealth, Хюстън
д-р Майкъл Чанг, специалист по инфекциозни заболявания в UTHealth, Хюстън.

 

Кои ваксини ще ви предпазят през сезона на респираторните вируси?

 

Ваксина против грип:

  • Какво представлява: Годишна ваксина срещу грип за намаляване на риска от заболяване, тежко боледуване, хоспитализация и смърт.
  • Кой трябва да се ваксинира: Противогрипна ваксина може да се приложи на всеки, дори и на деца над 6 месечна възраст. Хората на 65 и повече години трябва да изберат ваксина с висока доза.
  • Кога трябва да се постави ваксина: Септември или октомври е най-подходящото време за прилагане на ваксина, но никога не е прекалено късно.

Грипният вирус се променя всяка година, така че годишното ваксиниране помага за предпазване от най-често срещаните циркулиращи щамове и намалява риска от тежко заболяване, хоспитализация и смъртни случаи в различни възрастови групи”, обяснява Чанг.

Ваксината е особено важна за хора с по-висок риск от развитие на сериозни усложнения от инфекцията, включително тези над 65 години, бременните жени и хорате с хронични заболявания като диабет, сърдечни заболявания и хронични бъбречни заболявания.

Възрастните над 65 години и някои имунокомпрометирани хора, като реципиентите на трансплантация, трябва да изберат висока доза противогрипна ваксина за по-добра защита.

 

Ваксина против КОВИД-19:

  • Какво представлява: Ваксина, съответстваща на обичайните циркулиращи щамове на КОВИД, за намаляване на риска от заразяване, тежко заболяване, хоспитализация и смърт. Ваксината може също да намали риска от дълго боледуване.
  • Кой трябва да се ваксинира: Ваксина може да се постави на всеки, включително на деца над 6 месечна възраст.
  • Кога трябва да се постави ваксина: Възможно най-скоро. Ако сте преболедували, може да изчакате до три месеца, за да си сложите ваксина.

От появата си през 2020 г. КОВИД-19 продължава да циркулира, което кара някои експерти да се съмняват дали не се е превърнал в ендемичен вирус като грипа.

Тъй като вирусът продължава да мутира от първоначалния си щам, учените продължават да правят актуализирани ваксини, които са насочени към по-нови варианти и могат да намалят риска от тежко заболяване, хоспитализация и усложнения.

„Всички скорошни циркулиращи варианти, включително току-що изминалата лятна вълна, бяха варианти на Омикрон, а новите ваксини са насочени точно към тях“, обяснява д-р Чанг.

Ваксината също така намалява риска от заразяване с вируса и дори да се заразите, тя може да намали тежестта на симптомите. Поставянето на ваксина също помага за ограничаване на разпространението и защита на околните.

 

Ваксина против РСВ (респираторно синцитиален вирус):

  • Какво представлява: Ваксина за предотвратяване на тежко заболяване, хоспитализация и смърт от респираторно синцитиален вирус при по-възрастни хора и бебета.
  • Кой трябва да се ваксинира: Всички над 75 годишна възраст, жени в напреднала бременност.
  • Кога трябва да се постави ваксина: Късната есен до началото на зимата е най-доброто време за по-възрастни хора да получат ваксина срещу РСВ. За бременните жени прозорецът е от септември до януари.

Респираторно-синцитиалният вирус (РСВ) често се свързва с децата, но може да причини сериозно заболяване и при по-възрастни.

Предлагат се ваксини за по-възрастни хора, за да ги предпазят от тежко боледуване, и за бременни жени, за да предпазят бебетата от вируса.

Когато се прилага на по-възрастни хора, една доза осигурява защита за поне два сезона.

Ваксината срещу вируса трябва да се постави в края на лятото или началото на есента. При бременните трябва да се постави между 32 и 36 седмицц, от септември до януари, така че бебето да бъде защитено от тежко заболяване, след като се роди.

 

Могат ли да се поставят различни ваксини едновременно?

 

Обикновено е безопасно да се поставят няколко ваксини едновременно и този подход често е по-удобен за повечето хора. Комбинирането на ваксини е свързано с малко по-висок риск от леки реакции като умора и болка на мястото на инжектиране.

Въпреки това, хората, които са имали по-интензивна реакция или странични ефекти към ваксини в миналото, може би е по-добре да се ваксинират за всеки вирус оделно.

Чанг добавя, че въпреки че няма данни за безопасността за всяка комбинация от ваксини при възрастни или деца, има доказателства, които сочат, че прилагането на ваксини срещу КОВИД-19 и грип заедно не е опасно. По същия начин има данни за ваксини срещу грип и РСВ, които могат да бъдат поставени по едно и също време.

Източници: https://www.health.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *