Черешите могат да бъдат токсични

Някои хора, когато се хранят не се интерсуват дали храната им е здравословна, а дали е вкусна. Други обаче държат храната, която контсумират да е здравословна и полезна. Във всеки случай храната е от съществено значение за всеки от нас. Предполага се, че тялото може да издържи само две седмици без храна, разбира се това число се променя в зависимост от телесната маса, теглото и др. Съществуват и някои токсични храни, които консумираме в ежесневието си и е добре да знаем кои са те въпреки, че хорта няма никога да срат да ги косумират.

Маниока  това е дървесен храст, който се среща в Карибския басейн и Южна Америка. Маниоката може да бъде сладка или горчива. Вкусът и миризмата и всъщност зависят от цианогенни гликозиди, които всъщност са изключително отровни. Ако маниоката е приготвена неправилно може да бъде много отровна и смъртоносна. Натравянето с нея води до необратима парализа. Корените на маниоката се използват, като се добавят във брашното с което се прави тапиока. То трябва да престои 5 часа преди да бъде приготвено за да се разбие цианида, който се съдържа в корените.

Кашу при закупуването на сурово кашу в магазина може да забележите, че то не е напълно сурово, а е обработено с пара. Това е така, защото суровото кашу съдържаv urushiol. Това е вещество, което може да бъде намерено в отровния бръшлян. Ако приемете по-голяма количество от това вещество то може да бъде смъртоносно. Няма място запритеснения обаче, тъй като отравянето с кашу е изключително рядко.

Люти чушки вероятно всеки един човек е ял люти чушки. В тях се съдържа веществото капсаицин, именно това е веществото, което придава лютия вкус на чушките. Разбира се, ако изядете една чушка това не е вредно, но ако прекалите с чушките това може да ви убие. Този химикал е толкова силен, че се използва зца създаването на спрей използван от полицията.

Едва ли сте чували, че картофите са токсични, но ако някога сте виждали как по каргтофите се появява зелен цвят то това се дъжи на високите нива на glycoalkaloid отрова. С нея рядко може да се отровите защото тя е най-концентрирана в листата на картофите и може да се отровите само, ако си правите чай от картофени листа. Смъртта от отравянето с това вещество не идва изведнъж първо се появява слабост ворганизма след това настъпва кома и смърт.

Череши те може да се консумират сурови, и да се приготвят по най-различни други начини, както и да се слагат в различни видове алкохол. Ако ядете черешите с костилките то тогава е най-вероятно да набавите на тялото си цияановодород, който в по-големи количество може да доведе до главоболие, замаяност, объркване, тревожност и повръщане.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *