До какво води депресията при младите хора

Младите хора, които са депресирани може да имат трудности при идентифицирането на своите чувства. Симптомите на депресия при младите хора най-често са временни и краткотрайни.

Депресията при младите хора най-често е придружена от симптоми като:

  • загуба на интерес и мотивация,  да правят нещо от които да се чувстват приятно
  • не искат да контактуват с други хора
  • трудно се концентрират в училище
  • чувстват се уморени
  • наблюдават се промени в съня / или трудно заспиват или спят повече от обичайното/
  • появяват се промени в апетита и теглото
  • имат черни и песимистични мисли за бъдещето
  • често мислят за самоубийство или се самонараняват

Тези симптоми може да предизвика стрес или трудности при справянето с подготовка на домашните или да повлияят на отношенията им с приятелите и семейството. След осем годишна възраст симптомите на депресия са същите като тези на възрастните. Депресивните симптоми при подрастващите може да се проявят и като част от други психични разстройства или като част от физическо заболяване. При депресираните деца и юноши, които имат и други психични проблеми депресията може да остане скрита. Депресивното разстройство се проявява в 2 до 4 от децата въпреки, че е рядко се появява по рано от осем годишна възраст.

В последните години броят на децата и юношите с диагноза депресивно заболяване се увеличава. Съществуват доказателства, че ситуации като загуба на родител или малтретиране на дете повишават риска от появата на депресия. Затрудненията в семейството също са предпоставка за развитие на депресия в подрастващите. От пубертета нататък, депресията по-често се проявява при момичетата, което може да се дължи на различни фактори като биологични, психологични или социални фактори. Изследванията показват, че при децата и юношите депресията продължава по-малко от девет месеца. След една година, от 70 до 80 на сто от децата са се възстановили, но 1 от 10 остават постоянно в депресия. Около една трета от децата и юношите при които се е наблюдавало депресивно разстройство ще имат повтарящи се такива разстройства и в зряла възраст. Изключително важно е децата и юношите с депресивно разстройство да се лекуват правилно и навреме, тъй като ненавременото лечение може да доведе до неприятни последици като самоубийство.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “До какво води депресията при младите хора

  1. Pingback: Депресията при тийнейджърите може да бъде много опасна | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *