Методи за лечение на бъбречна недостатъчност при деца

Бъбречна недостатъчност може да бъде остра или хронична. Острите заболявания се развиват бързо и могат да бъдат много сериозни. Въпреки, че острото заболяване може да има дълготрайни последици, то обикновено трае много кратко време и след това си отива. Хроничните заболявания, обаче не си отиват и се влошават с течение на времето. Когато бъбреците спрат да работят, лекарите използват за лечение така наречената диализа, която спомага за отстраняване на отпадъчните продукти от бъбреците. Двата вида лечение при деца с бъбречна недостатъчност са диализа и трансплантация.

Диализата е начин за премахване на отпадъчни продукти и допълнително количество вода от кръвта на пациенти с бъбречна недостатъчност. Двата вида диализа са перитонеална диализа и хемодиализа.

Перитонеална диализа: Този метод използва лигавицата на коремната кухина на детето, на перитонеума, като филтър. А катетърът поставен в корема на детето се използва за изливане на разтвор в коремната кухина,този разтвор съдържа глюкоза. Докато разтворът е там, той дърпа отпадъци и допълнителни течност от кръвта. По-късно разтворът се изцежда от корема, заедно с отпадъците и допълнителните течности. Този вид диализа може да се извършва и у дома, но за това трябва да се консултирате с вашия лекар.

Хемодиализа: При този метод се използва машина, която съдържа хиляди влакна, които филтрират отпадъците и допълнителната течност в коремната кухина на детето. В този апарат кръвта се прочиства и се връща обратно в детето.Хемодиализата се извършва в здравни заведения под контрола на медицинска сестра или бъбречен специалист. Тя се прави обикновенно три пъти седмично за около 3 до 4 часа всеки път.

Трансплантация: При тази процедура, хирург поставя здрави бъбреци в тялото на детето. Бъбреците могат да идват от жив донор или някой, който току що е починал.Децата с бъбречна трансплантация трябва да приемат лекарства които да спомогнат да не бъде изхвърлен трансплантираният бъбрек. При деца с трансплантиран бъбрек може да се появят и странични ефекти, като например да са по уязвими към инфекции.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *