Меланомът- най-опасната форма на рак на кожата

Раковите заболявания по кожата са често срещани. Не всички имат еднаква степен на „агресивност“

Най-опасната форма е меланомът, защото има склонност да образува метастази сравнително бързо. Това означава да препрати ракови клетки и на други органи като мозък, бели дробове, бъбрек и т.н. Освен меланома, има и други видове рак на кожата, като например карциноми, но те се появяват по-често при по-възрастните хора. Основният начин за лечение на рака на кожата е чрез операция. Туморното образувание се премахва чрез резекция. В зависимост от съответния кожен регион, тази интервенция се изпълнява по лесен или по труден начин.
меланом

Злокачественият меланом е най-агресивният вид рак на кожата. Развива се от клетки, наречени меланоцити. В тях се съдържа пигмента меланин, който е отговорен за оцветяването на кожата- дали ще бъде светла или по тъмна. Меланомът засяга както младите, така и най-възрастните хора. Среща се по-често при хора с чиста кожа и които са членове на семейство, което вече е претърпяло това заболяване. Това нарушение е сериозно, защото се развива локално и на повърхността, и на дълбочина.
Освен това, метастазите съвсем лесно се пренасят на други органи, ако не се лекуват навреме. Това означава, че раковите клетки могат да излязат от тумора, да се прехвърлят в кръвта и да предизвикват нарушения в другите органи, като в 15 до 50% от случаите се прехвърлят в мозъка.

 

Причините за поява на рак на кожата

Причините са добре известни днес. Процентът на хората, заболели от рак на кожата през последните 20 години, се увеличава значително. Това увеличение се дължи с повишеното излагане на Слънце. UV-лъчите са тези, които причиняват увреждането на клетките. Хора с „ясен фенотип“ – светла кожа, руса или червена коса, светли очи, са по-уязвими към рака на кожата, отколкото хора с тъмни очи и кожа. Но те също не са имунизирани срещу това заболяване.
Интензивното излагане на Слънце при децата през летните месеци води до необратими клетъчни увреждания, които могат да се превърнат в опасни меланоми. Въпреки, че UV-лъчите и процесите на стареене са основните причини за появата на рак на кожата, има и други фактори, които влияят. Понякога се случва някои белези (изгаряния) да се превърнат в меланоми. Това се обяснява с факта, че клетките, образуващи белезите, са много крехки и следователно се влошават по-лесно.

 

Симптоми на рак на кожата:

–промяна в цвета на кожата
–промяна на формата
–увеличаване на размера
–сърбеж
–кървене
–улцерация(образуването на язва)
–червена набъбнала удебелена основа

напреднал меланом
Меланомът (тук е в напреднал стадий) се развива на повърхността на кожата, като се оцветява хетерогенно, асиметрично и увеличава диаметъра си.

 

базално-клетчъен карцином
Базално-клетъчен карцином ( над лявата ноздра ) е по-често срещан в сравнение с меланома. Наблюдава се при по-възрастните хора. Лечението също е по-лесно- обикновено е чрез просто хирургично изрязване. По принцип не образува метастази, но може да нахлуе в съседни области и да разруши различни видове тъкани.

 

 

 

Актичната кератоза обикновено причинява потенциални ракови образувания. Заболяването се развива след дълго излагане на ултравиолетово лъчение В някои случаи може да се превърне в рак на кожата. Засяга главно възрастните хора, но все повече и повече млади хора също имат това заболяване, вероятно поради редовното излагане на слънце.

актична кератоза

–Избягвайте Слънцето от 11 до 16 часа! Не забравяйте, че дрехите и чадърът ви предпазват от вредното влияние на ултравиолетовите лъчи.пазене
–Ако прекарвате много време на открито, не забравяйте да защитите главата и шията от Слънцето, например със слънчева шапка с козирка.
–Нанасяйте слънцезащитно олио! Повече е по-добре от по-малко.
мазане
–Дори и да е освежаваща, водата не предпазва от UV-лъчите. Напротив, влажната кожата е много по-чувствителна към Слънцето, отколкото сухата кожа. Когато сте във водата, естественият филтър на кожата (урокановата киселина) не е ефективен.
–Друг рисков фактор за рака на кожата са редовните посещения на солариумите. Избягвайте ненужното излагане на UV-лъчение.
солариум

 

Начин за лечение

Изключително важно е диагностицирането на рака на кожата са стане на ранен етап, за да може лечението да започне бързо. Това е най-добрият начин да се излекувате. Не се колебайте да извършите консултация със специалист-дерматолог, когато откриете някакво нарушение по кожата ви. Лечението на рак се извършва в различна степен, в зависимост от вида на засегнатите клетки, степента и дълбочината. Най-често се извършва хирургично изрязване и лъчетерапия.
Имунотерапията също влага големи надежди за лечение на напреднали меланоми. Използват се различни видове лекарства. Целта е имунната защита на организма да работи срещу раковите клетки.

Каролина Роберт, дерматолог и онколог в Института „Густав Руси“. Тя казва: „ Според мен има революция в лечението на меланома и тя стартира преди 5 години. Съществуват 2 иновативни пътеки: следата от целевите лечения и тази на имунотерапията. Целевия курс на лечение действа на определени етапи от растежа на тумора. Опитваме се да изработим медикамент, който да забави ускорителните процеси на развитие на рака. Имунотерапевтичната пътека е много обещаваща за лечението на меланоми, открити в напреднал стадий. Целта е да се насочи имунитета на пациента към тумора като се използват определени антигени. Наблюдава се регресия на туморите и организмът става по-устойчив.“

Свидетелството на Серж, пациент, който е развил меланом:
„Страдах от меланом в продължение на 6 години. Причината за това беше, че прекарвах много време на Слънце на южните плажове. Преди години намерих странно петно на крака си. Меланом с „добра“ прогноза. Беше премахнат и след това трябваше на всеки 6 месеца да ходя на ултразвук, за да се следи състоянието ми. В продължение на 5 години всичко беше наред. Изведнъж почувствах слабост в областта на слабините. Оказа се, че са се образували метастази в слабините и илюзорната верига. По-късно се откриха метастази в областта на корема. Започнах химиотерапия, като междувременно лекарят ми препоръчваше да изпробвам ново лечение. Моят съвет е по-често да се ходи на изследвания, за да бъдат избегнати усложненията.“

Източник:onmeda.fr

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *