ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Внимавайте много, ако детето ви има такава кожа!

Ако забележите червен, лющещ се участък по ръката или гърдите на бебето си, го наблюдавайте внимателно. Може да става въпрос за атопичен дерматит, по-известен като екзема – хроничен сърбеж, който прераства в обрив. Той е доста неприятен и бебето вероятно ще стане капризно и раздразнително. Не подминавайте проблема, като го отдавате просто на чувствителната детска кожа.

Екземата е знак, че детето може да има склонност към алергии и/или астма. Около 40% от бебетата с екзема развиват и астма до навършване на 4 години, а 30% от всички случаи на атопичен дерматит при едногодишните са свързани с алергия, като при една трета от засегнатите става въпрос за хранителна алергия. Затова ако видите зачервени и сухи участъци по кожата на детето, помолете педиатъра да го тества

атопичен дерматит
Възможно е бебето ви да стане раздразнително заради атопичния дерматит

за алергии. Колкото по-рано ги установите и лекувате, толкова по-вероятно е да не се стигне до обострянето им. Ранното идентифициране и лечение на астмата може да предотврати дългосрочното увреждане на белите дробове, което влошава състоянието.

Увеличава се броят на кърмачетата, които са алергични към краве мляко, яйца и – по-рядко – към риба, зърнени храни и ядки. Признаци за това са обилно повръщане, кожен обрив след консумацията им, стягане в гърдите. Хранителните алергии при децата са тясно свързани с развитието на алергичен ринит, астма и екзема. Подобни алергии могат да са първият признак за т. нар. „алергичен марш“ – сбор от показатели в ранното детство, който сигнализира за увеличената предразположеност на детето към тези свързани заболявания.

Алергичният марш започва с генетична предразположеност – когато родители, брат, сестра или други близки роднини страдат от алергии или астма. После следват кожни обриви и стомашни проблеми, описани по-горе, често проявяващи се ушни инфекции (до 79% от децата с хронични инфекции на ушите имат и доказан алергичен ринит), запушване на носа и астма.

Личните лекари може да не свържат тези симптоми и да не разпознаят знаците на алергичния марш. Но ако вие сте наясно с тези проблеми, те ще ви помогнат да наблюдавате здравето на детето си, като избягвате лечение, което няма да е от полза, и вместо това настоявате да се направи необходимото и ако е възможно, да се предотвратят допълнителните фази от този марш, като например развитието на астма.

Например някои изследвания предполагат, че навременната употреба на инхалирани кортикостероиди е в състояние да спре ранното развитие на астма при деца с риск. Учените се надяват мащабното американско проучване PEAK да даде сигурни резултати след няколко години на базата на тази хипотеза. (За британците съкращението PEAK се асоциира с нещо по-различно – ваканциите, организирани от организацията „Астма“ за деца, страдащи от силно изразена форма на заболяването със или без екзема.)

В друг изследователски проект – ЕТАС, давали на едногодишни и двегодишни деца с атопичен дерматит антихистамина цетиризин (зиртек). Осемнадесет месеца след лечението учените установили, че тези, които пиели лекарството и били алергични към треви и/или акари в домашния прах, били доста по-малко предразположени да развият астма в сравнение с групата, която не приемала препарата. Благотворното му действие продължило до 18 месеца след преустановяване на приема му. Но все пак още не е ясно установено дали проучването ЕТАС отразява превенцията на заболяването или просто овладяването на симптомите му.

Ранното лечение помага на детето да избегне психологическите аспекти на алергиите и астмата. Страдащите от алергичен ринит малчугани например са по-склонни да са срамежливи, депресирани, тревожни и страхливи в сравнение със здравите си връстници. Проблемите със съня и пропуснатите дни в училище могат да попречат на усвояването на материала и на самочувствието им.

Първите стъпки, които трябва да предприемете, е да заведете детето си на педиатър. Ако той открие данни за алергии или астма, обсъдете какво да направите, за да сведете до минимум тяхното влияние върху здравето. Това може да наложи промени в средата, започване на медикаментозно лечение или премахване на алергизиращите храни от менюто. Програмата за безпроблемно дишане е също толкова подходяща за деца, както и за възрастни. Ако цялото семейство се придържа към нея, всички ще извлекат ползи за здравето си.
Може да помислите и за инжекции против алергия за детето си.

Проучванията предполагат, че ранен курс на имунотерапия при страдащите от алергичен ринит значително ще намали риска от появата на астма. В този случай методът може да се приложи при деца над 5 години с тежък алергичен ринит, а понякога и за силни алергии към животни. В случаите на реакция към полени терапията „предотвратява“ астмата (или поне намалява проявата на симптомите й), като съществуват известни доказателства, че понижава чувствителността към нови алергени. За децата този курс на лечение е труден, но резултатът може да е налице с години.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *