ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Инсулт – ето какви са причините и симптомите!

Мозъчен удар е разговорното название на увреждането на мозъка, което се случва, когато притокът на кръв към мозъчната тъкан е прекъснат от запушена артерия или спукване на такава. Артериалната кръв пренася кислорода и хранителните вещества на клетките на тялото. Когато артериите са неспособни да изпълняват тази функция поради спукване, притискане или запушване, клетките, захранвани от тези артерии, ще умрат. Медицинският термин е инсулт или мозъчно-съдов пристъп.

Смята се, че четири от всеки пет семейства в САЩ ще бъдат засегнати от инсулт през живота си и той е най-често срещаната причина за инвалидността при възрастните хора по целия свят. Инсултът се класира на

Най-често срещаният вид инсулт е исхемичният
Най-често срещаният вид инсулт е исхемичният

трето място във водещите причини за смърт в САЩ и е оставил три милиона американци с трайни увреждания, както е и причина за разходи в размер на 30 милиарда долара всяка година по отношение на здравеопазване и загуба на производителност.

Най-често срещаният вид инсулт е исхемичният, или този, който е настъпил поради спрян приток на кръв към определена част от мозъка. Исхемичните инсулти („мозъчни инфаркти“) се явяват при около 80% от всички болни и могат да бъдат допълнително разделени в два подтипа: тромботичен, известен още като церебрална тромбоза, и емболичен, наречен още мозъчен емболизъм.

Тромботичният инсулт е далеч по-разпространен и може да се открие в почти всеки пациент от възрастното население в световен мащаб. Със застаряването хората развиват атеросклероза или втвърдяване на артериите. Това води до натрупване на плаки, богати на холестерол, в артериите, които в крайна сметка стесняват вътрешното пространство, или лумена на артериите. Тези артериални стеснения се откриват във всички части на тялото, включително и в мозъка. Тъй като процесът продължава, запушването или затварянето на артерията в крайна сметка става пълно, така че кръвта няма откъде да премине. Обикновено проявата на симптоми на тромботичния инсулт е много по-постепенно и по-малко драматично, отколкото при другите инсулти, което се дължи на бавния непрестанен процес, който го причинява.

Преходни исхемични пристъпи (съкратено TIA) са форма на тромботичния инсулт и обикновено са най-леки. Преходните исхемични пристъпи представляват запушване на малка артерия или пък периодично или временно запушване на по-голяма артерия. Това запушване засяга само малка част от мозъчната тъкан и не оставя постоянни болестни следи. Тези преходни исхемични атаки траят едва няколко минути, но все пак част от мозъка не получава необходимото количество кръв, като по този начин му липсват кислород и хранителни вещества.

Тромботичните удари представляват 40-50% от всички инсулти.

Емболичните удари са значително по-остри и бързопротичащи. Те се явяват, когато ритъмът на сърцето се променя вследствие на няколко различни причини, като по този начин се формира кръвен съсирек. Този кръвен съсирек може да се движи през кръвоносната система, докато не блокира кръвоносните съдове и спре притока на кръв към клетки в определена част от тялото. Ако той прегради артерия, подхранваща сърдечния мускул, той причинява инфаркт на миокарда или сърдечен удар (исхемия). Ако блокира съд, който захранва мозъчната тъкан, говорим за емболичен инсулт. Емболичните инсулти представляват 25-30% от всички инсулти. Обикновено тези блокажи могат да възникнат в мозъка, когато артериите, директно захранващи части от мозъчната тъкан, са блокирани от съсирек. Но понякога блокажите се намират в артериите на врата, по-специално на каротидната (сънна) артерия.

Приблизително 20% от мозъчно- съдовите пристъпи се наричат хеморагични инсулти. Те възникват, когато дадена артерия в мозъка има патологично разширяване, което наричаме аневризма. Тези аневризми често възникват поради разширяването и изтъняването на артериалната стена, причинявайки кръвоизлив в засегнатата част на мозъка.

И двата вида (исхемичен и хеморагичен) инсулт проявяват сходни симптоми, но в зависимост от това коя част от мозъка е увредена. Мозъкът е разделен на ляво и дясно полукълбо. Всяко от тях е отговорно за движението на противоположната страна от тялото. Например лявото полукълбо на мозъка е отговорно както за моторния (двигателния) контрол, така и за сенсорните (сетивните) възприятия на дясната страна на тялото, точно както дясното полукълбо отговаря за движенията и усещанията на лявата част на тялото. Тъй като комуникацията и центърът на речта в мозъка са разположени обикновено в лявото полукълбо, прекъсването на кръвоснабдяването в този район може да повлияе на говорните способности.

Описание

Инсултът е спешен медицински случай и всяка минута е от значение при започване на лечението. С изключение може би на преходните исхемични атаки, всички други видове мозъчни удари са застрашаващи живота. Инсултът е водеща причина за смърт във всички западни нации и по-богатите азиатски страни. Една четвърт от всички мозъчни удари са фатални. Мозъчно-съдовите пристъпи обикновено се явяват при възрастни хора и по-често при мъжете, отколкото при жените. В САЩ инсулт се наблюдава при 1 на всеки 500 души, като вероятността да се стане жертва на инсулт се повишава, когато лицето достигне определена възраст. Честотата на ударите сред хора на възраст 30-60 години е по-малка от 1%. За лицата на 80 години тази цифра се утроява.

Причини и симптоми

Наред с характерните рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания най-честият фактор за тромботичен инсулт се явява възрастта. Наслагванията по вътрешния слой (лумена) на артерията – или атеросклерозата – е обичайно следствие от стареенето. Хипертонията или високото кръвно налягане може да е резултат от това натрупване, тъй като сърцето се опитва да изпомпва кръв през стеснените артерии. Високото кръвно налягане е една от основните причини за инсулта. Освен остаряването и хипертонията рискови фактори за инсулт са и сърдечно-съдовите заболявания, затлъстяването, диабетът, тютюнопушенето, оралните контрацептиви при жени, полицитемията (увеличеният брой червени кръвни клетки) и състоянието, наречено сънна апнея (спиране на дишането през нощта), както и диетата, богата на холестерол или мазни храни.

Рисковите фактори за хеморагичен инсулт са способни да отслабят артериите, които пренасят кръв към мозъка. Те включват високо кръвно налягане, което може с времето да причини изтъняване и разширяване на артериите, известно като аневризма (балоноподобно разширение), и наследствени малформации – неправилно функциониращи слаби вени и артерии. Злоупотребата с наркотични вещества също е една от основните причини за този вид инсулт. Доказано е, че употребата на кокаин и стимуланти като амфетамини и други лекарства са причинители на заболяването, както и хроничният алкохолизъм, който може да доведе до отслабване на кръвоносните съдове, които от своя страна да предизвикат хеморагичен инсулт.

Но клиничните специалисти все още не знаят каква е непосредствената причина за исхемичен мозъчен удар. Изследователите се отнасят към нея като към „краткосрочен риск“, отличавайки я от дългосрочните рискови фактори. Ако успеят да идентифицират непосредствената, предхождаща причина за мозъчния удар при хората с високи рискови фактори, те биха могли да помогнат за предотвратяването му. Един доклад от 2002 г. констатира, че резките промени в позицията на тялото, причинени от внезапни силни шумове или други неочаквани събития, могат да предизвикат инсулт. Тези събития могат да настъпят в период до два часа преди самия инсулт.

Диагностициране

Както беше отбелязано по-рано, симптомите на инсулта зависят от това коя част от мозъка е засегната, както и до каква степен мозъчната тъкан е била увредена. Първоначалните признаци включват отслабване на съзнанието, понякога до безсъзнание. Другите симптоми се проявяват в период от време, вариращ от няколко минути до час, а дори и в някои редки случаи – в продължение на няколко дни. Главоболие (често „най-лошото главоболие, което някога съм имал“ – при хеморагичен инсулт), умствена дезориентация, световъртеж, проблеми със зрението, афазия (затруднено говорене и общуване, включително сливане на думи) са основните симптоми. Хемиплегия (слабост и парализа на едната страна на тялото) е признак, който често се наблюдава. Тази слабост често се забелязва за първи път от едната страна на лицето. Жертвите на инсулта често страдат от отпускане на част от лицето или леност на мускулите на лицето на засегнатата страна, както и от затруднено преглъщане. Тежестта на тези симптоми зависи от размера на мозъчната тъкан, която е мъртва, както и от мястото й в мозъка.

Използват се различни методи за диагностика, като компютърна томография (КТ), ангиография, лумбална пункция и ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), за да се изключат други възможни причини за наблюдаваните симптоми. Такива могат да бъдат мозъчен тумор, абсцес на мозъка, субдурален хематом (кръвоизлив под твърдата мозъчна кора), енцефалит (възпаление на вътрешността на мозъка) и менингит (възпаление на мозъчните ципи).

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Инсулт – ето какви са причините и симптомите!

  1. аз каза:

    Чувал съм,че чесъна предпазва и че цигарите са най-вредните при такива пациенти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *