ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ПРЕРАЗТЯГАНЕ

Увреждане на мускули и/или сухожилия в резултат от преразтягане на мускулните влакна.

preraztiagane na muskulМускулното разтежение е често, в повечето случаи незначително увреждане, което се получава при разтягане на мускула извън нормалните за него граници. Това може да се случи и при обичайни действия в ежедневието – при протягане за достигане на даден предмет например, но по-често разтеженията се получават при спортни занимания. Правилното загряване в началото на всяка тренировка намалява риска от преразтягане по време на упражненията.

Мускулите на гърба, коремната стена, краката и ръцете често могат да бъдат контузени. Преразтягане на гърба или на коремните мускули може да се получи при навеждане напред или неправилно повдигане на тежък предмет. Понякога мускулните влакна се разкъсват (руптура на мускула). Ставните връзки също могат да бъдат преразтегнати – в такъв случай се говори за навяхване.

Какви са симптомите?

Мускулното преразтягане се получава внезапно, като понякога е съпроводено от усещане за изпукване или скъсване. То причинява болки, скованост и ограничение на движенията в засегнатия участък. В течение на няколко часа може да се появи посиняване или обезцветяване на кожата над преразтегнатия мускул.

Какви са възможностите за лечение?

Покоят е особено важен, тъй като тъканите се нуждаят от време за възстановяване – увреденият участък трябва да почива в продължение на поне 2-3 дни, а действията, довели до проблема, трябва да бъдат избягвани до пълното оздравяване на увреждането. След този първоначален период обаче провеждането на физически упражнения е полезно за поддържането на мускулната сила.

Студеният компрес или торбичката с лед ще ограничат отока и намалят болките. Ледът не трябва да бъде прилаган директно върху кожата, нито да бъде държан по-дълго от 20-30 минути. След около 72 часа, когато отокът е спаднал, прилагането на топли компреси или горещи кърпи ще повиши кръвоснабдяването в засегнатия участък. Стягането и повдигането на увредения крайник също ограничава размера на отока. Нестероидните противовъзпалителни средства могат да ограничат болките и възпалението.

В повечето случаи симптомите отзвучават за няколко дни. Ако се задържат, трябва да потърсите съвет от лекар. В редки случаи може да се наложи оперативното възстановяване на тежки мускулни разкъсвания.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ РЕНТГЕНОВИТЕ ЛЪЧИ?

Рентгеновите льчи са вид електромагнитно лъчение, което потъмнява фотографската плака, въпреки че не може да бъде видяно с просто око. Ако даден предмет, например човешко тяло, бъде поставен между плаката и източника на лъчите, част от лъчението бива погълната от тъканите, хвърляйки сянка върху плаката. По-плътните тъкани, например костите, поглъщат повече лъчение и изглеждат по-светли на плаката. Това прави рентгеновите лъчи много подходящи за откриването на костни увреждания като фрактури или размествания. Те са по-малко подходящи за изследването на мекотъканни проблеми, въпреки че някои особености, например наличието на газ или въздух в тъканите, могат да се визуализират на рентгеновата снимка.

Въпреки че честото излагане на рентгеново лъчение може да причини рак, количеството радиация, необходимо за пресъздаване на образа върху плаката, е толкова ниско, че рискът е много малък. От първото приложение на рентгеновите лъчи насам техниката е напреднала изключително много: нуждата от повишена безопасност при работата с тях е довела до разработването на по-чувствителни плаки, флуоресцентни тръби, усилващи ефекта на лъчите върху плаката, и електронни датчици, измерващи интензитета на лъчението, пресъздавайки получения образ върху компютърен екран.

РЕНТГЕНОВО ИЗСЛЕДВАНЕ

Някои видове рентгенови проекции изискват пациентът да стои прав; други налагат той да лежи на специална рентгенова маса. След провеждане на изследването рентгенологът обработва и разчита получените образи и докладва (най-често в писмен вид) на лекаря, назначил изследването. Когато случаят не е спешен, резултатите обикновено са готови 1-2 дни след изследването.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *