Доц. Мария Стаевска: Високият ръст на алергиите се дължи и на инфраструктурата

Доц. Мария Стаевска е алерголог в Александровска болница и ежедневно се сблъсква с нарастващия брой прояви на алергии сред населението

Всеки сезон носи своите характерни алергии, казва доц. Мария Стаевска.

През зимата са характерни студовите алергии, предизвикани от минусовите температури.

През лятото не малко пациенти получават алергии от горещината и от ярките слънчеви лъчи.

Алергии се появяват при консумация на някои храни, към които определи хора изпитват непоносимост като шоколад, прясно мляко, белтъци, месо и други.

Друга разновидност на алергиите са причинени от животни като котки и кучета или от сезонни насекоми като мухи, кърлежи, комари, паяци, оси и пчели през лятото.

Не трябва да пропускаме алергиите, причинени от  цъфтежа на някои дървета като топола и липа.

Алергии могат да се получат при носене на синтетични тъкани, от които са ушити бельото и дрехите. Алергиите изникват при употреба на определени перилни препарати, сапуни, душ гелове, кремове, шампоани и други.

alergii
Доц. Мария Стаевска обясни, че алергиите се проявяват и заради инфраструктурата, която ни заобикаля

Но ако всички тези алергии имат реално обяснение, което се проявява при определени обстоятелства и при определени хора, то има алергии, които самата инфраструктура ни причинява, твърди доц.  Мария Стаевска.

Инфраструктурата може да ни влияе по два начина – непоносимост към самия бетон, цимент или асфалт, с които ние сме заобиколени ежедневно, но може да се прояви като косвен фактор.

Бетонът, циментът и асфалтът не създават естествена среда за живот на хората.

Тези строителни материали изпълват все повече пространствата около нас, като  лишават човешкия организъм от естествената заобикаляща среда и от естествен имунитет.

Бетонът, циментът, асфалтът прекалено много допринасят за драстичното намаляване защитните сили на организма в неговата борба и с алергиите. Ние живеем в една привидно стерилна, но в същото време много опасна изкуствена среда, писаха в 24 часа.

Панелните жилища, в които много българи все още живеят, са причина за много по-бързото заболяване на опорно-двигателния апарат, на сърцето и сърдечно-съдовата система.

Както казва доц. Мария Стаевска, на село и сред природата има много повече опасности от алергии, но човешкият организъм изгражда силен имунитет да се справи с тях, защото животът протича сред природата – в градината, на поляната, в гората, на полето, където има огромно количество кислород, слънце, трева, почва, естествени водоизточници, камъни, дървета и други растения, както и животни.

На село хората се хранят с екологична домашна храна,  която отглеждат с умерено количество изкуствени торове, препарати за пръскане, други химически субстанции.

Тази храна расте и зрее на слънце, затова е здравословна, за разлика от храната, която е расла в оранжерии на изкуствено осветление и третирана с много химия, за да даде голяма реколта.

Ако за появилите се различни видове алергии има лекарства за тяхното лечение, за да не станем подвластни на слаб имунитет, който допуска бързо разболяване, трябва все по-често да излизаме сред истинската природа в гората, в полето, на село, на река, до морето. Ходенето по тревата,  по пясъка, сядането на горещи или топли камъни и скали, дишането на морските йодени изпарения сутрин  допринасят за силното и здраво тяло.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *