Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Супер ефикасни лечения при проблеми с вкуса и обонянието

Все още никой не е открил начин за лечение на постепенното отслабване на вкуса и обонянието, което настъпва с напредването на възрастта. Това е резултат от забавяне на процеса по обновяването на вкусовите и обонятелните рецептори. Но както знаете, има много начини да подобрите сетивата си – например като съзнателно вдъхвате множество аромати или като глезите вкусовите си луковици с разнообразие от храни. Лекарите обичайно прилагат един от три основни подхода при лечението на нарушени вкус и обоняние.

– Промяна на медикаментите
Личният лекар може да предпише алтернативно лекарство, ако настоящото засяга вкуса или обонянието ви.

– Отстраняване на скритата причина

Някои медикаменти засягат вкуса и обонянието
Някои медикаменти засягат вкуса и обонянието

Лечението на скритите здравни проблеми като инфекции на дихателните пътища може да помогне за възстановяване на вкуса и обонянието.

– Оперативна намеса
Операцията за премахване на преградите в носа често е ефективна. Загубата на усещането за вкус и мирис обикновено е непостоянна и ситуацията се подобрява с времето. Обонятелните клетки могат да се регенерират, въпреки че това отнема месеци или дори години (вследствие на черепна травма например). Междувременно като компенсация използвайте по-силни аромати и повече билки и подправки при готвене.

ПРОСТИ РЕШЕНИЯ
Ако скрито медицинско състояние е причината за проблема, разрешението може да бъде ясно. Лекарят ще облекчи запушения нос с медикаменти, може да лекува инфекция на ушите (която понякога засяга вкуса) или да предпише противоалергични лекарства. Антихистамините намаляват отока и секрета при алергии, ринит и синузит и бързо възстановяват обонянието.

Всички свързани състояния като депресия, диабет или високо кръвно налягане трябва да бъдат взети под внимание и това може да облекчи проблемите с обонянието. Ако пушите, е добре да спрете, което ще подобри чувствителността ви, въпреки че отново може да ви е нужно време да възвърнете напълно осезанието си за вкус и мирис.

АЛЕРГИИ И ДРАЗНИТЕЛИ
Ако лекарят ви смята, че загубата на обоняние и вкус се дължи на излагането на дразнители (като изпарения или химикали), ще ви предложи начини за избягване на праха, животното (пърхота му) или други алергени. При установяване на алергия към прах ще ви посъветват да чистите по-често, да замените килимите и завесите с твърди подови настилки и щори.

Ако сте алергични към животински пърхот, най-доброто решение за жалост е отстраняването на животното, особено ако е котка – най-често срещаната причина. До 15% от всички хора и 35% от страдащите от астма са алергични към котки. Може да минат месеци или години, преди всички алергени (козина, слюнка и пърхот) да се изчистят. Не е задължително това да е собственото ви домашно животно – симптомите на много хора започват, когато се преместят в нов дом, където преди е имало котки. Ако причината за алергията не е ясна, може да ви насочат към подробно изследване.

ИНФЕКЦИИ И ЗАПУШВАНИЯ
Личният лекар може да ви предпише антибиотици за дихателни или синусови бактериални инфекции (тези лекарства не действат при вирусни инфекции) и щом възпалението отмине, обонянието обикновено се възстановява. При упорит секрет от носа лекарят вероятно ще предпише парни инхалации, изпарител или овлажнител, които да поддържат секретите течни и да не позволяват засъхването им по фините мембрани, особено през нощта. Хроничните инфекции на средното ухо също могат да засегнат обонянието, затова е важно да потърсите медицинска помощ и да проведете подходящо лечение.

Ако усещането ви за мирис е намалено в резултат на полипи в носа, вероятно ще ви насочат към хирургично лечение. Междувременно могат да ви предпишат кортикостероиди за намаляване на отока на назалните мембрани – това помага при някои случаи на ринит. Понякога се използват стероидни таблетки, които успешно възвръщат обонянието. Може да се окаже, че избягването на млечни продукти (допринасящи за образуването на секрет) ограничава запушванията и подобрява обонянието.

Личният ви лекар може да назначи и терапия за инфекциите в устната кухина и да ви посъветва да отидете на зъболекар при признаци за заболяване на венците или други стоматологични проблеми. Ако имате симптомите на пресъхнала уста, може да ви предпише ефективно лечение за увеличаване на слюноотделянето.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *