ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

БГ художник: Имам перде, но искам да прогледна отново!

Ставри Калинов е български художник. Казва, че яде само сурова храна и се чувства добре. Иска да си оперира очите си и се надява, че ще прогледне отново. Ето какво споделя още той в интервю за в. „Доктор“. 

Г-н Калинов, с изненада установих, че сте на 70 години. Какво правите, че да не ви личат?

Лъжат – не съм на 70, а на 17 години. Вече съм на 70 години и пет месеца. Истината е, че не ям като другите, не спя като другите, не работя като другите хора и затова изглеждам така младолик, затова съм и толкова ползотворен.

Какво правя ли – непрекъснато лъжа духа си да ме слуша, уважавам го, за да го експлоатирам и да бъда това, което съм. Другите ядат без мярка, наяждат се, преяждат. Другите спят прекомерно. Не пуша и никога не съм пушил.

Ставри Калинов: Имам катаракта на очите, ще се оперирам
Ставри Калинов: Имам катаракта на очите, ще се оперирам

Това да пушиш – да палиш цигарата и т.н., ти отнема буквално 5 години от времето. Ето ми 5 години плюс. Не пия – ето ми още 5 години отгоре. Работя бързо – още 10 години. Не ходя по жени – ето още 20 години! Така си сметнах, че де факто съм на около 400 години, защото това, което съм направил и продължавам да правя е толкова много, че може да се създаде от човек за цели 400 години.

Как се справяте със сериозното физическо натоварване на художник-приложник?

Физическото натоварване в моята работа е повече, отколкото интелектуалното. Все едно всеки ден правя катастрофа със себе си – като една строфа, излекувам се и на следващия ден правя същото отново. Ако художникът не е катастрофа, той не е художник, т.е. не оставям сили в резерва за утре, раздавам се докрай всеки ден. Аз съм се учил сам и всеки ден се самоизтезавам, като се състезавам с така наречения Бог. Ама аз не съм обикновен човек. Сега хората са оглупели, защото знаят да четат и да пишат, и слушат разни догми от трите демона в този свят – Църквата, Училището и Държавата! Духът разбира от изкуство, а не човекът. И който слуша духа си, прави истинско изкуство. А който не слуша духа си, прави глупости от 1001 нощ. Тези дни откриха такова нещо в центъра на София. Идете го вижте и ще разберете защо.

А някакви инциденти при работа имали ли сте?

Удари ме ток. Повреди се машината, с която работя. Става въпрос за машина на трифазен ток, с хиляди волта. Имах късмет. Така се случи, че токът мина през мен и не можа да ме убие.

Имахте ли изгаряне?

Не. Обикновено, когато удря ток, човек стиска пръстите, задържа го в себе си и умира, а аз го пуснах.

С какво се храните?

Не ям готвена храна, а почти всичко в сурово състояние, природно, естествено. На мен никой не ми готви, защото на практика живея в ателието си. Готвено не ям, защото това е най-отровното нещо. И този конкурс за готвачи, който правят по една телевизия, е престъпление. Готвенето е престъпление към човечеството. Готвачите ни тровят най-много.

Добре, но нали днешните зеленчуци и плодове са пълни с нитрати?

Избирам горе-долу каквото е по-хубаво и него купувам. Но предпочитам нитратни зеленчуци пред готвената храна.

Някога лежали ли сте в болница?

То е срамно според някои хора, но не ме е срам да ви кажа. Така се случи, че ми се сви каналчето на уретера и не можех да ходя по малка нужда. Започна да боли. Толкова се мъчих, какво ли не правих. Накрая докторът ми каза: Трябва да ви обрежем. На 67-годишна възраст се обрязах. Представете си в главичката на мъжкия член да ми поставят инжекция – ужасно нещо. Това почти не се преживява на тези години. Това ми беше влизането в болница. Ако разкажа какво ми се случи там, ще получа Нобелова награда за литература. Страшна работа.

Какво ви потресе в тази болница?

Нищо не ме потресе като отношение и обстановка. Аз бях посрещнат добре, бях привилегирован. Не бях третиран като обикновен човек. Но просто операцията беше тежка и страшна на тези години. Обрязването на 6-7- годишни дечица се прави лесно, но на голям човек това е толкова сложно, колкото не можете да си представите.

В коя болница бяхте?

Във Военна болница. Само военните лекари могат да направят такава операция. От тях съм доволен.

Страхувате ли се вече отново да влезете в болница?

Напротив. Сега планирам да си правя операция на очите и пак ще влизам в болница. Ще слагам изкуствени лещи, за да виждам по-хубаво до края на живота си.

Някаква операция с лазер ли ще ви правят?

Да, с тези модерни, красиви, умни апарати. Може и да ослепея. Аз съм се съгласил да се оперирам и съм наясно, че може и да ослепея. Но ако прогледна, ще съм щастлив.

Какъв е проблемът ви с очите?

Проблемите ми са като на всеки възрастен човек – пердета, завеси и какво ли не на очите… За да ги нямам, ще се оперирам малко по-рано. Правя го превантивно.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *